woensdag, 27. juli 2016 - 20:26 Update: 28-07-2016 19:06

Protonentherapie centrum Maastricht gesteund met lening 5 miljoen provincie

Provincie Limburg draagt 5 miljoen bij in lening voor bouw protonentherapie centrum
Foto: ZONPTC/Prov. Limburg
Maastricht

De provincie Limburg draagt door middel van de achtergestelde lening van 5 miljoen euro bij aan de realisatie van ZON-PTC, het nieuw te bouwen protonentherapie centrum in Maastricht. Dit heeft de provincie woensdag bekendgemaakt.

40 miljoen euro

De totale kosten van het project bedragen 40 miljoen euro. Andere financiers zijn MAASTRO clinic, Maastricht UMC+, banken en NV Industriebank LIOF. Gedeputeerden Twan Beurskens (Economie) en Ger Koopmans (Financiën) zijn verheugd dat met deze investering ook een belangrijke impuls wordt gegeven aan de Maastricht Health Campus. 

Naast de ontwikkeling van Brains Unlimited, de Maastricht Studie en de Instituten MERLN en M4I (project LINK) is ZON-PTC wederom een nieuwe mijlpaal voor de Limburgse kenniseconomie en specifiek de Life Sciences. 

Eind 2018 operationeel

Kankerpatiënten kunnen als alles volgens plan verloopt vanaf eind 2018 in Maastricht terecht voor protonentherapie. Om de bouw van het Zuidoost Nederland Protonen Therapie Centrum, kortweg ZON-PTC, mogelijk te maken, wil het College van Gedeputeerde Staten een achtergestelde lening van 5 miljoen euro verstrekken. In september wordt dit besluit voor akkoord aan Provinciale Staten voorgelegd. 

ZON-PTC wordt onderdeel van MAASTRO clinic, een onafhankelijke organisatie voor radiotherapie op de Brightlands Maastricht Health Campus. Het Maastricht UMC+ ondersteunt ZON-PTC. Met de komst van ZON-PTC krijgt Maastricht één van de vier centra, aangewezen door Rijk, die in Nederland protonentherapie aanbieden. 

Protonentherapie - het bestralen van tumoren door middel van protonen in plaats van fotonen - heeft als voordeel dat gezond weefsel rond een tumor minder beschadigd raakt waardoor de patiënt minder last heeft van bijwerkingen. 

Het centrum biedt hiermee een belangrijke nieuwe therapie voor kankerpatiënten in Limburg en Zuid-Oost Nederland. ZON-PTC kan straks 400 patiënten per jaar behandelen. Deze behandeling wordt door de zorgverzekeraars vergoed. De andere drie centra worden gevestigd in Groningen, Amsterdam en Delft.

Categorie:
Provincie: