woensdag, 10. augustus 2016 - 16:09 Update: 12-08-2016 19:03

Patiënt met videobril kijkt film tijdens operatie in AMC

In de bioscoop tijdens operatie in AMC
Foto: fbf
Amsterdam

Ontspannen naar een film kijken in bioscoopformaat terwijl de chirurg je opereert aan voet of knie. Vanaf vandaag wordt het getest bij de afdeling Chirurgie en Orthopedie van het AMC. Onderzoekers willen weten of het kijken naar een film of het luisteren naar je favoriete muziek tijdens een operatie met een ruggenprik of onder lokale verdoving helpt om te ontspannen of zelfs het herstelproces te bevorderen.

Een operatie is spannend voor een patiënt. Die spanning kan de beleving van de patiënt beïnvloeden, maar kan ook van invloed zijn op hoe iemand zich voelt tijdens, en zelfs na de operatie. Spanning en pijn worden nu vooral verminderd met medicatie. Maar wat als het op een andere manier kan?

"De spanning voor een patiënt kan mogelijk ook met andere, aanvullende middelen, zoals een videobril of door het luisteren naar je favoriete rustgevende muziek worden gereduceerd", aldus hoogleraar Chirurgie Marlies Schijven.

In het onderzoek krijgen patiënten een videobril terwijl de chirurg hen opereert. Een privébioscoop als het ware. Na de operatie wordt hun hartslag en bloeddruk meerdere keren gemeten.

Vandaag werd de eerste patiënt aan haar enkel geopereerd door orthopeed prof. dr. Gino Kerkhoffs terwijl zij de film De Nieuwe Wildernis bekeek. "Ik vond het echt een verrijking, het voelde als een luxe, terwijl iedereen aan het werk was keek ik naar een film", aldus de patiënt.

Als de film nog niet is afgelopen omdat de operatie klaar is, kunnen patiënten die meedoen aan dit onderzoek met een waardebon van Pathé Thuis de film alsnog afkijken.

Categorie:
Provincie:
Tag(s):