vrijdag, 19. augustus 2016 - 14:14 Update: 20-08-2016 13:24

Nieuw onderzoek laat zien welke patiënten met Barrett-slokdarm uiteindelijk kanker gaan krijgen

Doorbraak in kankeronderzoek bij Barrett-slokdarm
Foto: Archief EHF/ foto ter illustratie
Amsterdam

Onderzoekers van het AMC, de Queen Mary University of London en Arizona State University hebben een doorbraak bereikt in het kankeronderzoek bij patiënten met een zogenaamde Barrett-slokdarm, een door zuur en gal aangetaste slokdarm. Dit meldt het AMC vrijdag.

Meer duidelijkheid

'Het is duidelijk geworden welke patiënten met een Barrett-slokdarm uiteindelijk kanker gaan krijgen', aldus het AMC. De onderzoekers kunnen aan de hand van de genetische opmaak van cellen in de slokdarm de kans op slokdarmkanker op de lange termijn voorspellen. Hun bevindingen zijn vrijdag gepubliceerd in Nature Communications.

'Dit is een doorbraak in het onderzoek naar wat we een Barrett-slokdarm noemen', zegt AMC- onderzoeksleider prof. dr. Sheila Krishnadath. Bij deze slokdarm is het weefsel van een deel van de slokdarmwand aangetast. Dit komt meestal door oprisping van zuur en gal uit de maag.

De Barrett-slokdarm verhoogt de kans op het krijgen van een bepaalde vorm van slokdarmkanker. Ongeveer één procent van de Nederlanders boven de 50 heeft deze aandoening. 

Mensen met een Barrett-slokdarm hebben een kleine kans op het krijgen van slokdarmkanker, maar het is wel een van de dodelijkste vormen van kanker. Wie wel en wie geen kanker krijgt, was tot voor kort een raadsel, reden om alle patiënten nauwgezet te blijven volgen om er op tijd bij te zijn als de ziekte mocht toeslaan.

10 jaar lang gevolgd

Krishnadath heeft van Barrett-patiënten de cellen getypeerd en ze tot tien jaar lang gevolgd om te onderzoeken wie wel en wie geen kanker kreeg. Daaruit bleek dat patiënten veel meer kans hebben op kanker als ze veel verschillende klonen van cellen - met verschillende genetische afwijkingen hebben. 

Uniek is dat niet zozeer de soort afwijking maar het aantal afwijkingen de kans bepaalt of iemand kanker krijgt. 'Bij alle patiënten met Barrett zijn er altijd één of twee klonen te vinden, maar als het er meer zijn dan is de kans op kanker aanmerkelijk groter.'

Het merendeel van patiënten heeft een laag aantal klonen dat opmerkelijk stabiel blijft over de jaren. Deze patiënten zouden minder controles nodig en hebben voldoende aan de zuurremmende middelen die ze al krijgen. De groep Barrett-patiënten met een hoger aantal verschillende celklonen, kunnen deze klonen tot tien jaar voordat ze slokdarmkanker krijgen al met zich meedragen. 

Vroeg stadium

'Deze patiënten kunnen we nu dus in vroeg stadium identificeren. Zij moeten extra aandacht krijgen. Het valt te overwegen', aldus Krishnadath, 'om deze patiënten zelfs in een vroeg stadium te gaan behandelen.'

Categorie:
Provincie: