vrijdag, 16. september 2016 - 9:08 Update: 16-09-2016 21:34

'Baby's vaccineren tegen gevaarlijk rotavirus'

'Baby's vaccineren tegen rotavirus'
Foto: Archief EHF
Den Haag

Jaarlijks belanden er bijna 5.000 baby’s in Nederland in een ziekenhuis met het rotavirus. Hieraan overlijden 6 à 7 kinderen per jaar. Deskundigen zeggen tegenover De Volkskrant dat baby’s in Nederland moeten worden gevaccineerd tegen het virus.

Het rotvavirus veroorzaakt ernstige diarree bij kinderen en wereldwijd overlijden 500 duizend kinderen hieraan. In Nederland loopt het vaak goed af, maar overlijden ook kinderen hieraan. Het virus duikt vooral op in de wintermaanden. Driekwart van de kinderen die met uitdrogingsverschijnselen in het ziekenhuis belanden zijn onder de twee jaar.

In 2010 was er een meerderheid bij de Gezondheidsraad die voorstander was om het rotavaccin in het Rijksvaccinatieprogramma op te nemen. De minderheid die tegen het vaccineren waren vonden dat er relatief weinig kinderen aan overlijden. Daarnaast zou het veel geld kosten om het vaccin op te nemen in het Rijksvaccinatieprogramma.

Volgens Ronald de Groot, emeritus-hoogleraar kindergeneeskunde en lange tijd lid van de gezondheidsraad, is het rapport hierover in een la verdwenen.

Categorie:
Provincie: