donderdag, 27. oktober 2016 - 12:32

Nederlanders hebben nog steeds veel vertrouwen in de gezondheidszorg

Nederlanders hebben nog steeds veel vertrouwen in de gezondheidszorg
Foto: fbf
Utrecht

Nederlanders hebben nog steeds veel vertrouwen in zorgprofessionals en in ziekenhuizen, ondanks alle veranderingen in de gezondheidszorg.

Sinds de metingen van vertrouwen worden gedaan, 1997, is het publieke vertrouwen in zorgprofessionals en zorginstellingen stabiel gebleven. Dit blijkt uit het proefschrift van Evelien van der Schee.

Rond 90% van de mensen heeft vertrouwen in medisch specialisten, huisartsen, verpleegkundigen en fysiotherapeuten. Het vertrouwen in ziekenhuizen ligt door de jaren heen tussen de 70 en 80%. Vertrouwen in de geestelijke gezondheidszorg ligt overigens wel laag, tussen de 30 en 40%, mogelijk doordat mensen daar veel minder ervaring mee hebben. Eigen ervaringen en ervaringen van anderen in het sociale netwerk zijn namelijk van invloed op het publieke vertrouwen.

Als mensen geen vertrouwen in de gezondheidszorg hebben, gaan ze het bezoek aan een arts uitstellen of zijn ze minder betrokken bij de behandeling. Daarmee kan het publiek vertrouwen in de gezondheidszorg gevolgen hebben voor de effectiviteit van de zorg.

Categorie:
Provincie: