vrijdag, 4. november 2016 - 15:37 Update: 04-11-2016 23:32

IGZ: Zorg Stichting Vivence locatie Boelijn Almere voldoet niet aan de normen

GZ tikt Zorg Stichting Vivence locatie Boelijn Almere op de vingers
Foto: Archief EHF
Almere/Rotterdam

Zorg Stichting Vivence (ZSV) in Rotterdam heeft van de Inspectie voor de Gezondheidszorg (inspectie) een aanwijzing gekregen over de locatie Boelijn van ZSV in Almere. 'De zorg bij Boelijn voldoet niet aan de normen en daarom bestaan er risico’s voor de cliënten', meldt de inspectie vrijdag.

ZSV Borculo

In 2015 heeft ZSV locatie Borculo onder verscherpt toezicht gestaan. De organisatie was nog bezig met doorvoeren van verbeteringen, toen in juli 2016 de bestuurder werd aangehouden. Hij werd verdacht van fraude.

Dit heeft tot veel onrust geleid bij cliënten van de ZSV-locatie Boelijn, maar ook bij medewerkers. Het ziekteverzuim is hoog en een aantal medewerkers zijn ontslagen of zelf vertrokken. De medewerkers die er nog zijn, worden overbelast.

ZSV kan niet de nodige gedragskundige ondersteuning leveren bij Boelijn, omdat orthopedagogen vertrokken zijn of ziek of nog te weinig ervaring hebben. Niet alle cliënten hebben een vaste begeleider. Hierdoor komt goede zorg in het geding. Medewerkers proberen er het beste van te maken. Maar ze kunnen nergens terecht met vragen over de dingen waar ze tegenaan lopen.

Cliënten overdragen

De verbeteringen waar ZSV aan werkte, zijn door dit alles tot stilstand gekomen. De inspectie verwacht van ZSV dat het uiterlijk 10 november alle cliënten heeft overgedragen. Gebeurt dat niet, dan kan de inspectie een last onder dwangsom of een last onder bestuursdwang opleggen. ZSV moet er ook voor zorgen dat de zorg bij de andere locaties op orde is. De inspectie zal hier mogelijk ook (on)aangekondigde bezoeken brengen.

Categorie:
Provincie: