vrijdag, 24. maart 2017 - 13:44 Update: 24-03-2017 19:46

Meten bloedsuikerspiegel bij GGD Amsterdam leidde mogelijk tot besmetting

Mogelijke besmetting met HIV of hepatitis GGD Amsterdam
Foto: SXC
Amsterdam

De GGD Amsterdam heeft 60 patiënten benaderd die tussen 19 januari 2017 en 16 maart 2017 bij de GGD hun bloedsuikerspiegel hebben laten meten omdat uit onderzoek is gebleken dat deze mogelijk is gemeten met een apparaat dat bedoeld is voor individueel gebruik in plaats van gebruik voor meerdere personen. Dit meldt de GGD Amsterdam vrijdag.

'Bij de Geïntegreerde Voorziening Centrum is 16 maart 2017 vastgesteld dat bloedsuikerspiegels van cliënten mogelijk zijn gemeten met een en hetzelfde  apparaat', aldus de GGD Amsterdam.

Stopgezet

Het gebruik van het betreffende glucosemeetapparaat is onmiddellijk stopgezet. Het apparaat is in gebruik geweest tussen 19 januari 2017 en 16 maart 2017. Er is een kans dat bloed - bloed contact via het meetapparaat heeft plaatsgevonden van  de ene patiënt op de volgende patiënt bij wie een glucosemeting is gedaan. 

Hepatitis of hiv

Hierbij gaat het niet om de gebruikte naaldjes, die werden per patiënt vernieuwd, maar om bloed dat mogelijk op het apparaat zelf achterbleef. Hierdoor hebben maximaal 60 patiënten een zeer klein risico gelopen op besmetting met hepatitis B, C en hiv. 

Bloed testen

De GGD betreurt dit ten zeerste en informeert op dit moment alle betrokken patiënten. Zij worden uitgenodigd voor een consult ter bespreking van bovenstaande en om hun bloed te testen. De GGD Amsterdam heeft melding gedaan bij de Inspectie voor Gezondheidszorg en er wordt volgens de normen van de IGZ een onderzoek gedaan naar de toedracht.

Categorie:
Provincie: