dinsdag, 18. april 2017 - 11:08

Catharina Ziekenhuis biedt kansen aan patiënten met trombose-arm

Catharina Ziekenhuis biedt kansen aan patiënten met trombose-arm
Foto: Catharina Ziekenhuis
Eindhoven

Jonge mensen met een trombose-arm of neurogeen Thoracic Outlet Syndroom (NTOS) krijgen in Nederland te vaak te horen dat ze uitbehandeld zijn. “Onterecht”, zeggen vaatchirurg prof. dr. Joep Teijink en neuroloog dr. Bart van Nuenen van het Catharina Ziekenhuis in Eindhoven.

Meer dan twintig jaar geleden werd bij deze klachten een operatie, waarbij de eerste rib wordt verwijderd, nog relatief vaak uitgevoerd. Onduidelijkheid rond de diagnose, teleurstellende resultaten en de risico’s van deze operatie hebben ertoe geleid dat deze procedure nog zelden wordt uitgevoerd. “Een gemiste kans”, aldus Teijink, die inmiddels 2 eerste ribresecties per week uitvoert. “Op basis van de juiste indicatie biedt zo’n operatie jonge mensen een toekomst zonder klachten aan hun arm.”

“Voordat de operatie wordt overwogen is het van belang om de klachten goed in kaart te brengen”, zegt Van Nuenen. “Een operatie is namelijk niet altijd de beste behandeling. Soms volstaat goede, gerichte fysiotherapie. Ik heb inmiddels veel patiënten gezien die na jaren klachten de juiste behandeling kregen en weer klachtenvrij zijn. Dat wens ik meer patiënten toe.”

Categorie:
Provincie: