maandag, 3. juli 2017 - 13:31 Update: 03-07-2017 19:55

Eerste Nederlandse hulphond in verloskamer

Eerste Nederlandse hulphond in verloskamer
Foto: Danielle van Houwelingen
Enkhuizen

Hulphond King uit Enkhuizen is de eerste hond in Nederland die in de verloskamer assisteerde tijdens de bevalling van zijn baasje. De Duitse Herder bewaakte haar bloedsuikerspiegel.

In 2014 werd Sanne 16 keer per ambulance naar het ziekenhuis afgevoerd als gevolg van een hypo. Afgelopen jaar was dit nog maar één keer, dankzij King, die sinds twee jaar haar trouwste maatje is. De Herder doet iets wat geen enkel medisch apparaat kan: een daling van de bloedsuikerspiegel voorspellen. ‘Al uren van tevoren ruikt hij dat er wat mis gaat met mijn bloedsuiker’, vertelt Sanne Smith (33) vandaag in De Telegraaf. ‘In het ziekenhuis kan het pas worden gemeten als het te laat is.’

Als Sanne's bloedsuikerspiegel daalt, kijkt King haar strak aan. Reageert ze daar niet op, dan legt hij zijn kop op schoot, likt aan haar gezicht of springt tegen haar op. Hij heeft er nog nooit naast gezeten. Hulphondencoach Sandra Dekker begeleidt Sanne en King. Ze schreef onlangs het boek Een hond helpt iedereen waarin ze laat zien dat honden van onschatbare waarde zijn voor mensen met een psychische of lichamelijke beperking.

‘Iedereen kent de blindengeleidehond, maar dat ook iemand met diabetes, epilepsie of een posttraumatische stressstoornis een hulphond kan hebben, is nog relatief onbekend’, vertelt Dekker. ‘Hulphonden worden vaak geweigerd in de horeca of andere openbare plaatsen. Daar moet verandering in komen’. Sanne hoopt dat haar verhaal daaraan kan bijdragen. ‘King heeft me zelfstandigheid gegeven. Samen met hem kan ik de wereld aan’.