woensdag, 6. september 2017 - 8:16 Update: 06-09-2017 16:51

Eigen risico en zorgpremie gaan volgend jaar weer omhoog

Eigen risico en zorgpremie gaan volgend jaar weer omhoog
Foto: Archief FBF.nl
Amsterdam

Bronnen bij meerdere partijen die nu onderhandelen over een nieuw kabinet melden dat het verplichte eigen risico in de zorg van 385 euro per jaar de komende jaren verder omhoog gaat.

In 2018 zal het al op 400 euro uitkomen. Dit schrijven AD en Telegraaf woensdag. Ook de zorgpremie zal volgend jaar flink stijgen. Tijdens de verkiezingscampagne werd er nog gesproken over een verlaging van het eigen risico. Van de vier partijen die nu onderhandelen over een nieuw kabinet zijn CDA en ChristenUnie degenen die het eigen risico willen verlagen. Nu blijkt dat te duur. Maar steeds meer Nederlanders hebben moeite om de kosten van zorgpremie en eigen risico te betalen.

Volgens de Telegraaf zou de basispremie volgend jaar met zo'n 6 euro per maand stijgen. In 2018 zou de basispremie dan gemiddeld op 1362 euro uitkomen, per maand komt dat neer op 113,50 euro.

Zorgtoeslag

De zorgtoeslag zal met zo'n 130 euro groeien. De helft hiervan is automatische compensatie. De andere 65 euro is het gevolg van kabinetsbeleid om de koopkracht van de laagste inkomens op peil te houden.

 

Categorie:
Provincie: