maandag, 25. september 2017 - 16:41 Update: 25-09-2017 16:59

Experimentele behandeling maagkanker voorwaardelijk in basispakket

Experimentele behandeling maagkanker voorwaardelijk in basispakket
Foto: Archief EHF/ foto ter illustratie
Den Haag

Een nieuwe, nog experimentele behandeling bij maagkankerpatiënten, wordt door Minister Edith Schippers (VWS) voorwaardelijk toegelaten tot het basispakket van de zorgverzekering. Dat heeft de minister maandag in een brief aan de Tweede Kamer laten weten.

Experimenteel

'De vergoeding gaat in op 1 oktober 2017', aldus de minister. De behandeling van patiënten met maagkanker en uitzaaiingen op het buikvlies is een experimentele behandeling, waarbij de behandeling bestaat uit een operatie waarbij de maag gedeeltelijk of totaal wordt verwijderd en het weghalen van de buikvliesuitzaaiingen in combinatie met verwarmde chemotherapie in de buikholte (HIPEC).

Vergoeding

De vergoeding van de behandeling bij maagkankerpatiënten met uitzaaiingen op het buikvlies geldt voor de duur van vijf jaar. Voor deze voorwaardelijke toelating is een budget van 1,8 miljoen euro beschikbaar.

Voorwaardelijke toelating

In 2012 werd voor het eerst een behandeling voorwaardelijk toegelaten. Door behandelingen en medicijnen voorwaardelijk tot het verzekerde pakket toe te laten krijgen patiënten toegang tot deze veelbelovende vormen van zorg en komt er inzicht in de effectiviteit en kosteneffectiviteit van deze zorg. Na afloop van de periode van voorwaardelijke toelating wordt besloten over daadwerkelijke toelating tot het verzekerde pakket.

Categorie:
Provincie: