dinsdag, 26. september 2017 - 16:10

UMCG organiseert publieksdag over erfelijke borst- en eierstokkanker

UMCG organiseert publieksdag over erfelijke borst- en eierstokkanker
Foto: UMCG
Groningen

Het UMCG organiseert op zaterdag 14 oktober 2017 in Groningen voor de derde keer een informatiedag ‘BRCA heb je niet alleen’ voor families met een erfelijke aanleg voor borst- en eierstokkanker (BRCA1 en/of BRCA2). De dag bestaat uit een aantal lezingen, patiëntervaringen en een informatiemarkt. De dag is bedoeld voor patiënten, dragers met een erfelijke aanleg en hun familieleden uit heel (Noord) Nederland, die te maken hebben met deze aandoening. De dag is georganiseerd in samenwerking met Borstkankervereniging Nederland / Oncogen en Stichting Olijf.

Acht deskundigen geven lezingen over verschillende onderwerpen waar iemand mee te maken kan krijgen die (mogelijk) een erfelijke aanleg heeft voor borst- en eierstokkanker. Zoals het erfelijkheidsonderzoek en de familie-consequenties, controles of preventieve operaties, borstreconstructie, eierstokverwijdering en de overgang, psychologische aspecten, behandeling van kanker en de mogelijkheden bij het afsluiten van verzekeringen. De lezingen zijn geschikt voor iedereen. Medische kennis is niet nodig om ze te kunnen volgen. De sprekers staan er juist om bekend dat zij onderwerpen op een duidelijke, illustratieve en begrijpelijke manier uit te kunnen leggen.

Er is volop ruimte voor vragen aan de diverse sprekers. Ook is er ruimschoots gelegenheid voor de bezoekers om onderling hun ervaringen uit te wisselen. Verder is er een zogeheten Show & Tell-sessie. Hierin kunnen bezoekers in gesprek gaan met vrouwen die een borstoperatie hebben ondergaan. Zij zijn bereid om het resultaat te laten zien. Daarnaast is er een informatiemarkt.

De publieksdag ‘BRCA heb je niet alleen’ vindt plaats in DOT Groningen, dat direct naast het UMCG is gelegen. De dag begint zaterdag 14 oktober vanaf 10.30 uur, de eerste lezing begint om 11.00 uur precies. De toegang is gratis, aanmelding vooraf is wel noodzakelijk. Er is ruimte voor maximaal 220 bezoekers.

Categorie:
Provincie: