dinsdag, 17. oktober 2017 - 14:20

Hij zou helemaal niks kunnen. Nu zwemt Josh (12) iedereen eruit

Hij zou helemaal niks kunnen. Nu zwemt Josh (12) iedereen eruit
Foto: Silas Pelsmaker
Amstelveen

Josh Renkema werd geboren met een open ruggetje. De arts vertelde zijn ouders Fred en Tina dat hij weinig zou kunnen. Ze kregen twee opties: Josh achterlaten en hem laten sterven, of hem de medische zorg geven die hij nodig had.

Natuurlijk was het eerste voor zijn ouders geen optie. En bovendien kreeg de arts meer dan ongelijk. Josh bleek als baby al van alles te kunnen. Hij bewoog en begon zich om te draaien. Sindsdien is Josh blijven bewegen. Toen zijn moeder over een handbike begon zij de arts: “Hij krijgt een rolstoel, een fiets is niet nodig.” Maar Tina wilde haar zoon juist stimuleren, niet pamperen. Hij krijgt een gewoon leven, zoveel als mogelijk als ieder ander kind. Zijn ouders wilden hem zo zelfstandig mogelijk opvoeden.

Dat Josh anders dan anderen is, merkt hij omdat hij regelmatig wordt aangestaard. Maar zo bijzonder vindt hij zichzelf niet in zijn rolstoel. Dus waarom staren, hij is toch niet anders dan anderen? Op zijn school is Josh gewoon Josh. Hij gaat per rolstoel over straat naar school, of met zijn handbike. Hij heeft een tijdje geprobeerd om op een trapfiets naar school te gaan, maar dat werd te moeilijk voor hem.

Daarnaast is er één ding wat hij in zijn vrije tijd heel graag doet: zwemmen. Hij ontdekte het per toeval, tijdens oefeningen in het revalidatiecentrum en bij de vrijwilligers van Sportclub Gooi- en Eenland, waar hij zijn zwem ABC heeft gehaald. Inmiddels is hij lid van  zwemvereniging De Otters het Gooi in Bussum waar hij het enige kind is met een beperking. De trainers van De Otters het Gooi en zijn prive coach, Coby Visser, behandelen hem net als iedere andere zwemmer en proberen het beste uit hem te halen. Josh won in 2015 de titel van Sporttalent van het Jaar en was daarom te zien bij Hart van Nederland en het Jeugdjournaal. Sindsdien heeft zijn zwemcarriere ook een mooie vlucht genomen en zwemt hij inmiddels ook bij de Paralympische Junioren selectie van de KNZB.  Josh, de jongen die geboren is met een open rug en volgens de arts niks zou kunnen, doet meer dan iedereen voor mogelijk hield.

Categorie:
Provincie:
Tag(s):