vrijdag, 9. maart 2018 - 16:32 Update: 09-03-2018 17:20

Vrouw mag van rechter ook niet met eigen verloskundige bevallen

Vrouw mag van rechter ook niet met eigen verloskundige bevallen
Foto: Archief FBF.nl
Breda/Bergen op Zoom

De hoogzwangere vrouw, die via een kort geding tegen het Bravis ziekenhuis in Bergen op Zoom vroeg om onder begeleiding van haar eigen verloskundige in het Moeder en Kind Centrum van het Bravis ziekenhuis te Bergen op Zoom te bevallen, heeft ongelijk gekregen van de rechter. Dit heeft de rechtbank Zeeland-West-Brabant in Breda vrijdag bekendgemaakt.

Ziekenhuis weigert medewerking

De vrouw en haar verloskundige worden gesteund door vrouwenrechtenorganisaties stichting Proefprocessenfonds Clara Wichmann en stichting Geboortebeweging. Onderdeel van de vordering van de vrouw was een overeenkomst die het ziekenhuis zou moeten sluiten met de verloskundige zodat zij op eigen verantwoordelijkheid werkzaamheden in het ziekenhuis zou mogen verrichten. 

Medische indicatie

Het Bravis ziekenhuis gaf tijdens de rechtszitting donderdagochtend aan hier niet aan mee te willen werken omdat de vrouw volgens het ziekenhuis op basis van medische indicatie in het ziekenhuis onder leiding van de gynaecoloog zou moeten bevallen. Tijdens de zitting hebben beide partijen hun standpunt toegelicht. Daarna hebben partijen in onderling overleg onder leiding van de rechter getracht tot een oplossing te komen, hetgeen jammer genoeg niet is gelukt.

Spoed

Vanwege het spoedeisende karakter van de zaak, de vrouw is binnenkort uitgerekend, is er vrijdag al uitspraak gedaan.