woensdag, 14. maart 2018 - 14:51 Update: 14-03-2018 15:03

Bijna afgestudeerde artsen hebben te weinig medicijnenkennis

Bijna afgestudeerde artsen hebben te weinig medicijnenkennis
Foto: Archief EHF/ foto ter illustratie
Amsterdam

De huidige geneeskundeopleidingen voldoen niet als het gaat om het nodige niveau van medicijnenkennis die net afgestudeerde artsen zouden moeten hebben na hun opleiding. Dit meldt het VUmc woensdag.

Niet effectief en veilig

'Het blijkt dat een behoorlijk deel van de bijna afgestudeerde artsen in Europa momenteel niet goed in staat is om effectief en veilig geneesmiddelen voor te schrijven', concludeer klinisch farmacoloog t David Brinkman na onderzoek waarop hij op 15 maart promoveert bij VUmc.

Bijna afgestudeerde artsen

Vrijwel elke arts schrijft dagelijks geneesmiddelen voor. Maar zijn bijna afgestudeerde artsen in Europa wel voldoende in staat om verantwoord geneesmiddelen voor te schrijven? En hoe worden zij op deze taak voorbereid? Brinkman onderzocht de kennis en vaardigheden van geneeskundestudenten binnen Europa over het voorschrijven van geneesmiddelen. 

Onvoldoende kennis en fouten

Hij vond dat veel bijna afgestudeerde artsen niet goed in staat zijn om geneesmiddelen effectief en veilig voor te schrijven. 'Zo hadden de studenten onvoldoende kennis over veel voorgeschreven medicatie. Ook maakten zij regelmatig fouten in geneesmiddelrecepten voor bekende ziektebeelden zoals longontsteking en hoge bloeddruk', vertelt Brinkman.

Onvoldoende aandacht tijdens opleiding

Eén van de belangrijkste oorzaken voor het gebrek aan deskundigheid ligt bij de opleiding. Vaak is er onvoldoende aandacht voor klinische farmacologie en farmacotherapie. Brinkman: 'Het onderwijs is bij de meeste opleidingen in Europa nog erg traditioneel. Kennis wordt alleen verkregen uit hoorcolleges en zelfstudie uit boeken. We zagen dat studenten die meer praktijkgericht onderwijs volgden betere kennis en vaardigheden hadden dan studenten die traditioneel onderwijs volgden.'

Meer trainen in praktijk

Brinkman doet meerdere aanbevelingen om het onderwijs in Europa te moderniseren. Zo kunnen pas afgestudeerden bekwamer worden in het voorschrijven van geneesmiddelen. Brinkman: 'Studenten moeten meer in de praktijk worden getraind. Dit kan met simulatie of echte patiënten onder begeleiding van ervaren artsen.' 

Voorschrijfexamen

Daarnaast vindt hij dat er een verplicht voorschrijfexamen moet komen voor alle Europese landen. Geneeskundestudenten in Europa moeten dit examen halen voordat zij hun voorschrijfbevoegdheid krijgen. Op deze manier hoopt Brinkman de kwaliteit en veiligheid van de patiëntenzorg te verbeteren.

Categorie:
Provincie: