zaterdag, 18. augustus 2018 - 20:28 Update: 19-08-2018 9:18

Methode maakt onzichtbare tumorcellen toch vatbaar voor immuuntherapie

Methode maakt onzichtbare tumorcellen toch vatbaar voor immuuntherapie
Foto: Archief EHF/ foto ter illustratie
Leiden

Het is wetenschappers van het LUMC gelukt om voor het afweersysteem onzichtbare tumorcellen toch vatbaar te maken voor immuuntherapie. 'Die cellen blijken namelijk niet helemaal incognito te zijn, in tegenstelling tot wat eerder werd gedacht', zo heeft het LUMC laten weten. De onderzoekers publiceren hun resultaten in het Journal of Experimental Medicine.

Vlaggetjes

Thorbald van Hall (r) en Koen Marijt (l)Wereldwijd zijn de onderzoekers de eersten die kenmerkende vlaggetjes hebben gevonden op tumorcellen waarvan eerder werd gedacht dat ze onzichtbaar waren voor het afweersysteem. Dat is een belangrijke ontdekking, want het biedt mogelijkheden om een nieuwe vorm van immuuntherapie te ontwikkelen, gebaseerd op deze nieuwe vlaggetjes. 

Slimme truc

'Tumorcellen gebruiken een slimme truc om een aanval van het immuunsysteem af te slaan. Ze halen de vlaggetjes waaraan afweercellen hen herkennen weg van hun celoppervlak. De tumor is daardoor onzichtbaar voor het immuunsysteem en is niet vatbaar voor de huidige vormen van immuuntherapie', aldus onderzoeksleider Thorbald van Hall van de afdeling Medische Oncologie. 

Niet helemaal incognito

Nu blijkt dus dat kankercellen die deze onzichtbaarheidstruc toepassen toch niet helemaal incognito zijn. 'We hebben zestien zogeheten peptiden ontdekt die alleen gepresenteerd worden op tumorcellen die de onzichtbaarheidstruc hebben toegepast en niet op gezonde cellen', legt promovendus Koen Marijt uit. 

Peptiden

De onderzoekers kwamen de peptiden op het spoor met een computermodel, en bevestigden hun bevindingen in het lichaam. 'In het bloed van gezonde mensen vonden we afweercellen die specifiek reageren op deze vlaggetjes. Sterker nog, deze afweercellen herkenden in het laboratorium cellen van huid-, nier- en darmtumoren die de onzichtbaarheidstruc hadden toegepast'.

Minder bijwerkingen

De volgende fase is het ontwikkelen en testen van een nieuwe vorm van immuuntherapie gebaseerd op dit nieuwe type vlaggetjes op ‘onzichtbare’ tumorcellen. Van Hall: 'Immuuntherapie is de toekomst voor kankerbehandeling en onze ontdekking is een kleine bijdrage aan de toepassing hiervan voor patiënten voor wie het nu geen optie is. Omdat de vlaggetjes alleen wapperen op diverse tumortypes en niet op gezonde cellen, zou een dergelijke behandeling waarschijnlijk minder bijwerkingen hebben dan de huidige immuuntherapie'. Maar zover is het nog niet, waarschuwt Van Hall. Onderzoek bij patiënten moet goed en veilig gebeuren, dus voordat we de eerste patiënten gaan behandelen zijn we jaren verder'.

Categorie:
Provincie:
Tag(s):