woensdag, 2. januari 2019 - 15:34 Update: 02-01-2019 17:07

Al 12 beschadigde ogen in Het Oogziekenhuis Rotterdam

Al 12 beschadigde ogen in Het Oogziekenhuis Rotterdam
Foto: Archief EHF
Rotterdam

Tijdens afgelopen jaarwisseling zijn 8 vuurwerkslachtoffers met oogletsel bij Het Oogziekenhuis Rotterdam binnengebracht. 'De helft van de letsels is dusdanig ernstig dat zij blijvend zijn. Het gaat in totaal om 12 beschadigde ogen. Voor de patiënten betekent dit verminderd zicht dan wel ogen die uiteindelijk volledig blind worden en wellicht zelfs verwijderd moeten worden', zo laat het ziekenhuis in Rotterdam weten.

Legaal siervuurwerk

'De meeste letsels zijn veroorzaakt door legaal siervuurwerk. De helft van de slachtoffers was omstander en is geraakt door rondvliegend vuurwerk. Een van de slachtoffers droeg een vuurwerkbril. Dit slachtoffer heeft dankzij de bril geen blijvend letsel aan de ogen. Het jongste slachtoffer was 15 jaar oud', aldus het ziekenhuis.

Operaties

In de ochtend van Nieuwjaarsdag werden de eerste 2 operaties uitgevoerd om de schade aan de ogen te herstellen. Dit aantal loopt nog verder op, aangezien gedurende de eerste dagen van het nieuwe jaar nog slachtoffers uit andere regio's bij het ziekenhuis binnenkomen.

'Iets ernstiger letsel'

'De letsels van afgelopen jaarwisseling zijn iets ernstiger dan die van de voorgaande jaren. Daarom toont ook deze jaarwisseling aan dat we moeten stoppen met consumentenvuurwerk', aldus oogarts Tjeerd de Faber, die tijdens de nacht de patiënten heeft gezien. 'Mijn hele carrière wijd ik aan het verbeteren van het zicht van mensen. Soms zijn meerdere operaties nodig om de patiënt een paar procent meer gezichtsvermogen te geven. Door één klap van een stuk vuurwerk, kan een oog in één keer blind worden. Dat kan toch niet de bedoeling van een feestje zijn? Ik hoop dan ook dat veel mensen na deze nacht het vuurwerkmanifest op www.vuurwerkmanifest.nl ondertekenen.'

Nederland Oogheelkundig Gezelschap (NOG)

Tjeerd de Faber is oogarts in Het Oogziekenhuis Rotterdam en vuurwerkwoordvoerder van Het Nederland Oogheelkundig Gezelschap (NOG), het gezelschap waarbij alle in Nederland werkzame oogartsen aangesloten zijn.

Landelijke cijfers: vorige jaarwisseling landelijk uiteindelijk 11 blinde ogen

Tijdens deze jaarwisseling registreren oogartsen voor de elfde maal het aantal en de ernst van oogletsels veroorzaakt door zelf afgestoken vuurwerk (consumentenvuurwerk). Dit op initiatief van het Nederlands Oogheelkundig Gezelschap (NOG). De laatste tien jaar zagen de oogartsen in totaal 2.217 patiënten met 2.721 beschadigde ogen: 955 ogen liepen blijvende schade op, 179 ogen werden blind waarvan er 74 niet meer te redden waren en zijn verwijderd. Tijdens de afgelopen jaarwisseling was 40% van de patiënten omstander en stak zelf dus geen vuurwerk af, maar werd wel slachtoffer.

Verbod op consumentenvuurwerk

Gezien het hoge aantal vuurwerkslachtoffers dat ieder jaar weer ontstaat, zijn Het Oogziekenhuis Rotterdam, het Nederlands Oogheelkundig Gezelschap en nog vele andere organisaties voor een verbod op consumentenvuurwerk en voor het organiseren van professionele vuurwerkshows. Deze organisaties hebben een gezamenlijk manifest ondertekend tegen consumentenvuurwerk. Al meer dan 1.400 organisaties en 68.000 particulieren hebben het manifest inmiddels ondertekend.

Categorie:
Provincie:
Tag(s):