donderdag, 27. juni 2019 - 18:10 Update: 28-06-2019 11:29

Aantal SOA'S onder Limburgse jongeren verder gestegen

condoom, durex, aids,
Foto: Archief EHF/ foto ter illustratie
Maastricht

Het percentage geconstateerde seksueel overdraagbare aandoeningen (soa’s) is in het afgelopen jaar gestegen van 17% in 2017 naar 18,5% in 2018. Dit meldt de GGD Limburg donderdag.

Preventieprojecten

'Naast de soa-zorg richt het CSG Limburg zich op diverse preventieprojecten met als doel de seksuele gezondheid van jongeren in de regio te bevorderen', aldus de GGD.

Thermometer

De GGD Limburg-Noord en de GGD Zuid Limburg presenteren de Thermometer Seksuele Gezondheid Jongeren 2018. Deze Thermometer geeft een beeld van de seksuele gezondheid van de ruim 4000 jongeren (onder de 25 jaar) die het afgelopen jaar het Centrum voor Seksuele Gezondheid Limburg (CSG Limburg) van de GGD bezochten. 

Stijging aantal gevonden soa’s

Afgelopen jaar is het aantal gevonden soa’s weer gestegen. Van 17% in 2017 naar 18,5% in 2018. De meest voorkomende soa onder jongeren is nog steeds chlamydia (17%), gevolgd door gonorroe (2%). Praktisch opgeleide jongeren en jonge mannen die seks hebben met mannen vallen onder de kwetsbare groepen. Praktisch opgeleide jongeren lopen meer risico op het gebied van seksuele gezondheid dan theoretisch opgeleide jongeren. En jonge mannen die seks hebben met mannen hebben een verhoogd risico op het krijgen van HIV.

Preventie belangrijk

Het CSG Limburg steekt veel energie in preventieprojecten op het gebied van seksuele gezondheid. Deze projecten richten zich hoofdzakelijk op seksuele voorlichting, het verminderen van het aantal HIV-infecties en het voorkomen van ongeplande zwangerschappen. Met het inzetten van deze preventieprojecten streeft het CSG Limburg naar verbetering van de seksuele gezondheid van jongeren in Limburg.

Categorie:
Provincie:
Tag(s):