vrijdag, 10. april 2020 - 14:35 Update: 10-04-2020 14:43

RIVM update: 2.511 (+115) overleden, 23.097 (+1.335) besmet, 8.197 (+225) ziekenhuis

verpleeg-ziekenhuis
Foto: Archief EHF/ foto ter illustratie
Bilthoven

Vrijdag zijn er bij het RIVM 225 patiënten als in het ziekenhuis opgenomen (geweest) gemeld. Er zijn 115 personen als overleden gemeld. Deze mensen zijn niet allemaal in de afgelopen 24 uur in het ziekenhuis opgenomen of overleden. Sommige patiënten worden later gemeld. 'Daarom worden de gegevens van voorgaande dagen vaak nog aangevuld', zo meldt het RIVM vrijdagmiddag.

Totaal 23.097 besmettingen

'Ten opzichte van de laatste update van donderdag 9 april zijn er 1.335 bevestigde COVID-19 patiënten gemeld waarmee het totaalaantal op 23.097 komt', aldus het RIVM. Bijna een kwart van alle tot nu toe gemelde COVID-19 patiënten komt uit Noord-Brabant. Het aantal meldingen in het noorden van Nederland is stabiel laag.

Zorgmedewerkers 

De verdeling tussen het aantal bevestigde besmettingen van zorgmedewerkers en overige patiënten is per regio sterk verschillend. Dit is afhankelijk van de mate van verspreiding van het coronavirus en het lokale testbeleid tot 6 april. Zo is 56% van alle meldingen uit Groningen afkomstig van zorgmedewerkers. In Noord-Brabant zijn dit 11% van de meldingen tot nu toe. Landelijk gezien is 24% van de bevestigde COVID-19 patiënten een zorgmedewerker.

Testbeleid

Er wordt sinds 6 april meer getest. De uitbreiding van het testen is bedoeld voor zorgmedewerkers buiten het ziekenhuis, zoals huisartsen, verpleeghuismedewerkers, medewerkers gehandicaptenzorg  en thuiszorgmedewerkers. Ook worden er meer patiënten getest met een hoog risico op ernstig verloop van een coronavirusinfectie, zoals ouderen en mensen met een bestaande ziekte of aandoening.

Werkelijke aantallen hoger

De cijfers van de afgelopen dagen passen nog steeds bij het beeld dat de verspreiding van COVID-19 langzamer verloopt dan wanneer er geen maatregelen genomen zouden zijn. Omdat niet alle COVID-19 patiënten getest worden, zijn de werkelijke aantallen in Nederland hoger dan de aantallen die in de rapportage genoemd worden.

Categorie:
Provincie: