dinsdag, 14. juli 2020 - 14:56 Update: 14-07-2020 17:09

Aantal nieuwe besmettingen in een week tijd gestegen van 432 naar 534

test-covid-19-coronavirus
Foto: Pixabay/fernandozhiminaicela
Bilthoven

In de afgelopen week, van woensdag 7 juli tot 14 juli, zijn er 534 nieuwe personen gemeld die positief getest zijn op COVID-19. Dat zijn er ruim 100 meer dan de week er voor.

8 personen overleden, 16 opnames

Er zijn 16 patiënten gemeld die vanwege COVID-19 in het ziekenhuis zijn opgenomen (geweest). Dit zijn er 7 meer dan in de week daarvoor. 'Er zijn 8 personen als overleden gemeld', meldt het RIVM. Dit zijn er 11 minder dan in de week daarvoor.

Teststraten

Sinds 1 juni 2020 kan iedereen in Nederland met (milde) klachten zich laten testen op COVID-19. Mensen kunnen zichzelf aanmelden voor een test in de GGD Gemeentelijke Gezondheidsdienst  teststraten. Ook worden mensen  getest vanwege bron- en contactonderzoek. Omdat het aannemelijk is dat niet alle mensen met COVID-19 zich laten testen, zullen de werkelijke aantallen in Nederland waarschijnlijk hoger zijn dan de aantallen die hier genoemd worden.

Kleine lokale uitbraken

Verspreid door het land zijn een aantal kleine lokale uitbraken  (clusters) met besmettingen zichtbaar. Deze kleine clusters van drie of meer besmettingen zijn nu beter zichtbaar doordat het aantal besmettingen aanmerkelijk minder is dan in de maanden maart tot en met mei. Meestal vinden we deze clusters in de huishoud- en familiesetting. Daarnaast zijn ook lokale uitbraken zichtbaar in bijvoorbeeld bedrijven, verpleeghuizen, in een studentenhuis of bij een sportclub.

Bron- en contactonderzoek van de GGD’en

Met de versoepelingen en het vakantieseizoen voor de deur komt ook het internationale reisverkeer weer op gang. De reishistorie wordt vanaf deze week vermeld in de wekelijkse epidemiologische rapportage. In het bron- en contactonderzoek van de GGD’en worden rond de 100 besmettingen per week opgespoord.

Resultaten teststraten

Tussen 1 juni en 12 juli zijn  369.287 testen afgenomen door de GGD’en waarvan een uitslag bekend is. Hiervan was 1.0% positief. Tussen 1 juni en 12 juli is het aantal afgenomen testen gestegen en het percentage positief gedaald van 2% in weeknummer 23 naar 0,6% in weeknummer 28. Er zijn regionale verschillen in het totaal aantal afgenomen testen per 100.000 inwoners en het percentage positieve testen.

Houden aan de maatregelen blijft belangrijk

Het is en blijft belangrijk dat mensen zich aan de maatregelen houden over verspreiding van het virus zoveel mogelijk te voorkomen. Afstand houden, handen wassen, niezen en hoesten in de elleboog en het gebruik van papieren zakdoekjes. Dat geldt ook voor het thuisblijven en testen bij de eerste klachten.  Zo houden we het nieuwe coronavirus onder controle.

Lees alles over:
Categorie:
Provincie: