vrijdag, 28. augustus 2020 - 9:48 Update: 28-08-2020 15:15

Vaker kanker in Nederland dan andere EU landen

Foto van arts met computer
Foto: PX
Utrecht

Kanker komt in Nederland vaker voor dan in de meeste andere landen van de Europese Unie (EU). In de EU staat Nederland op de derde plaats. Deze hoge positie wordt vooral veroorzaakt doordat in Nederland veel darmkanker, melanoom en borstkanker voorkomen. Ook kankersoorten waarvoor roken een belangrijke risicofactor is zoals slokdarmkanker, blaaskanker en longkanker komen in Nederland vaker voor dan in veel andere landen.

Dat blijkt uit het European Cancer Information System van de Europese Commissie, waarbij de Nederlandse cijfers gebaseerd zijn op de Nederlandse Kankerregistratie en de doodsoorzakenstatistiek van het Centraal Bureau voor de Statistiek. De cijfers van de Europese kankerregistraties zijn samengebracht door het Europese netwerk van kankerregistraties (ENCR) en het International Agency for Research on Cancer (IARC).

Vrouwen

Vergeleken met andere Europese landen krijgen vrouwen in Nederland vaker kanker, vooral borstkanker en longkanker. Melanoom en darmkanker komen zowel bij mannen als vrouwen in Nederland vaker voor. Ook prostaatkanker bij mannen komt in Nederland vaker voor dan in de andere landen.

Oorzaken

De verschillen in kankerincidentie worden veroorzaakt door verschillen in leefgewoonten en genetische kenmerken. Mensen met een lichte huid die snel verbrandt bij blootstelling aan zonlicht hebben een hogere kans op het krijgen van een melanoom. Een lichte huid is in Nederland het meest voorkomende huidtype, dat verklaart in combinatie met het zongedrag dat melanomen vaak voorkomen in Nederland.  

Een hoog percentage rokers onder vrouwen enkele decennia geleden verklaart dat longkanker onder vrouwen vaak voorkomt in Nederland. De relatief vroege emancipatiegolf in ons land in de jaren ’70, toen roken nog heel normaal was, leidde er toe dat ook vrouwen gingen roken.

Van darmkanker en borstkanker is niet duidelijk waarom deze in Nederland vaker voorkomen dan elders.

Hoge kwaliteit van zorg

Doordat kanker in Nederland vaker voorkomt dan elders is het niet verbazingwekkend dat ook de sterfte aan kanker hoger is dan gemiddeld. Het is echter opvallend, dat bij alle kankersoorten die in Nederland vaker voorkomen dan gemiddeld de sterfte minder van het Europese gemiddelde afwijkt. Dat is een aanwijzing voor de hoge kwaliteit van zorg, waardoor de diagnose vroeger wordt gesteld en/of de behandeling effectiever is. Bij zaadbalkanker en peniskanker is de sterfte zelfs lager dan gemiddeld, terwijl in Nederland meer mannen te maken krijgen met deze kankersoorten dan elders. Voor eierstokkanker is de sterfte in Nederland hoger dan gemiddeld in de EU. Dat is opvallend omdat deze kankersoort hier minder vaak voorkomt dan in de meeste andere landen. Het is niet duidelijk waardoor dit veroorzaakt wordt.

Categorie:
Provincie: