donderdag, 14. januari 2021 - 12:33 Update: 14-01-2021 12:45

Studie: Plasma antistof helpt ziekste COVID-patiënt op IC niet

plasma-donor
Foto: ©Sanquin
Utrecht

Bij ernstig zieke COVID-19-patiënten, die op de IC worden behandeld, laat het toedienen van plasma antistoffen geen verbetering zien. Dit heeft het UMC Utrecht bekendgemaakt.

REMAP-CAP onderzoek voor COVID-patiënten op IC stopgezet

De REMAP-CAP-studie, een grootschalige internationale studie die o.a. de effecten onderzoekt van het toedienen van plasma antistoffen aan COVID-19-patiënten, heeft het onderzoek naar plasma antistoffen voor deze groep patiënten stopgezet. 'De studie wordt wel voortgezet onder minder ernstig zieke COVID-19-patiënten die in het ziekenhuis worden behandeld', aldus het UMC Utrecht.

'Plasma antilichamen'

Het zogeheten 'convalescent' plasma is een bloedproduct dat antilichamen bevat tegen het SARS-CoV-2-virus, en wordt verkregen van mensen die zijn hersteld van COVID-19. Het wordt ook wel 'plasma antilichamen' genoemd. Doel van het onderzoek is om te kijken of deze antilichamen het virus neutraliseren, om te zorgen dat het zich niet verder kan vermenigvuldigen en zo schade kan geven. 

Niet effectief

Deze analyse van 912 deelnemers aan de studie toont aan dat het toedienen van plasma antilichamen niet effectief is voor de groep ernstig zieke COVID-19-patiënten die op de IC worden behandeld. Er zijn geen aanwijzingen dat het toedienen van herstellend plasma tot ernstige schade leidt voor deze groep. Verder onderzoek moet uitwijzen of het gebruik van plasma antilichamen tot betere resultaten leidt bij COVID-19-patiënten met een minder ernstig ziektebeeld. De onderzoekers vragen mensen daarom om plasma te blijven doneren.

Wereldwijde REMAP-CAP-onderzoek

UMC Utrecht-intensivist en onderzoeker Lennie Derde coördineert samen met arts-microbioloog en UMC Utrecht-collega Marc Bonten het wereldwijde REMAP-CAP-onderzoek in Europa. Dit onderzoek is opgezet als een doorlopende internationale studie om de behandeling van longontsteking te verbeteren. 

Voorlopige gegevens nu al gedeeld

Lennie Derde: 'Wij vinden het belangrijk om de voorlopige gegevens nu al te delen, ook al is het teleurstellend dat de meest zieke patiënten geen baat hebben bij het toedienen van plasma antilichamen. Zo blijven we continu leren over de beste behandelingen voor COVID-19'. 

Mogelijk wel gunstig effect bij minder zieke COVID-patiënten

'Afgezien van deze ernstig zieke patiënten, kunnen patiënten die matig ziek zijn en patiënten met immuun-stoornissen mogelijk wel baat hebben bij deze behandeling. Daarom is het essentieel dat plasmadonaties worden voortgezet. We blijven onderzoeken of er patiënten zijn die wel geholpen zijn met de behandeling - misschien mensen die eerder ziek zijn geworden of mensen met een zwak immuunsysteem', aldus Derde.

Lees alles over:
Categorie:
Provincie: