maandag, 8. februari 2021 - 21:33 Update: 08-02-2021 21:54

Lareb krijgt 15 meldingen van overlijden na coronavaccin

injectie-vaccin-naald
Foto: Archief EHF / foto ter illustratie
Den Bosch

Het Lareb dat bijwerkingen van geneesmiddelen en vaccins registreert heeft inmiddels 15 overlijdens gemeld gekregen na vaccinatie met coronavaccins. Dit meldt het Lareb maandag.

Ruim 12.500 meldingen van vermoede bijwerkingen

In de nieuwste update van alle binnengekomen meldingen van vermoede bijwerkingen die door deskundigen bekeken zijn gaat het inmiddels om 2.812 meldingen met 12.670 vermoede bijwerkingen', aldus het Lareb. Het gaat hier vooral om bekende te verwachten bijwerkingen zoals reacties op de prikplek, koorts, hoofdpijn, spierpijn en je niet lekker voelen.

Overlijdens

Er zijn tot nu toe 15 meldingen van overlijden na vaccinatie met coronavaccins. Het gaat daarbij om kwetsbare ouderen met ernstige onderliggende gezondheidsproblemen. Deze gezondheidsproblemen zijn de meest voor de hand liggende verklaring voor het overlijden. 

Klachten bijwerkingen niet de oorzaak van overlijden

Ongeveer de helft van hen kreeg in de dagen na vaccinatie klachten die bekend zijn als bijwerkingen, zoals koorts, misselijkheid en algemeen niet lekker voelen. Deze klachten zijn op zichzelf niet de oorzaak van overlijden, maar kunnen bij kwetsbare ouderen mogelijk wel bijgedragen hebben aan verslechtering van hun al fragiele gezondheidstoestand.