dinsdag, 16. maart 2021 - 14:54 Update: 16-03-2021 15:06

Lareb: meldingen trombose geen veronderstelde bijwerking van coronavaccins

Foto van griepprik injectie naald | Archief EHF
Foto: Archief EHF
Den Bosch

Bij Lareb zijn tot nu toe enkele tientallen meldingen van stollingsproblemen, zoals trombose en longembolie, binnengekomen op alle coronavaccins. 'Deze meldingen geven nu geen aanleiding om te denken dat trombose een bijwerking is van de coronavaccins', zo heeft Lareb dinsdag bekendgemaakt.

Tijdelijke vaccinatiestop AstraZeneca

'Op 14 maart werd besloten om tijdelijk geen vaccinaties met AstraZeneca te geven. De aanleiding was het optreden van een zeldzame, maar ernstige combinatie van trombose en een verlaagd aantal bloedplaatjes in enkele andere landen. In Nederland is dit specifieke beeld tot nu toe niet gemeld', aldus Lareb.

Update meldingen vermoedelijke bijwerkingen

Tot nu toe, 14 maart 2021, zijn er 10.887 meldingen met 57.391 bijwerkingen bij Lareb gemeld. Het gaat hier vooral om bekende te verwachten bijwerkingen zoals spierpijn, hoofdpijn, je niet lekker voelen en reacties op de prikplek.

Overlijden door onderliggende gezondheidsproblemen

Er zijn tot nu toe 138 meldingen van overlijden na vaccinatie met coronavaccins. Vrijwel allen hadden een kwetsbare gezondheid vanwege heel uiteenlopende ernstige onderliggende gezondheidsproblemen en/of hoge leeftijd. Bij een groot deel lijken andere oorzaken, veelal onderliggende gezondheidsproblemen, de meest voor de hand liggende verklaring van het overlijden. 

'Geen patronen van klachten'

Op dit moment ziet Lareb in de meldingen geen patronen van klachten die wijzen op ernstige bijwerkingen waaraan gevaccineerden kunnen zijn overleden. Sommigen kregen in de dagen na de vaccinatie klachten die bekend zijn als bijwerkingen, zoals koorts, misselijkheid. Deze klachten zijn op zichzelf niet de oorzaak van overlijden, maar kunnen bij enkele kwetsbare ouderen mogelijk wel hebben bijgedragen aan verslechtering van hun al fragiele gezondheidstoestand.

Lees alles over:
Categorie:
Provincie: