vrijdag, 2. april 2021 - 16:55 Update: 02-04-2021 17:24

Vijf meldingen trombose met 1 overlijden na vaccinatie AstraZeneca

injectie-vaccin-naald
Foto: Archief EHF / foto ter illustratie
Den Bosch

Bij het bijwerkingencentrum Lareb zijn tot nu toe in totaal vijf meldingen ontvangen van uitgebreide trombose met een laag aantal bloedplaatjes na vaccinatie met het AstraZeneca vaccin. Eén van de vijf patiënten is komen te overlijden', zo meldt het Lareb vrijdag.

Vrouwen tussen de 25 en 65 jaar

'De trombose trad na 7 tot 10 dagen na vaccinatie op. Het gaat om vrouwen tussen de 25 en 65 jaar', aldus het Lareb. In de periode waarin de klachten optraden zijn grofweg 400.000 mensen met AstraZeneca gevaccineerd.

Meldingen van trombose en verlaagde bloedplaatjes bij Lareb

Drie patiënten hadden uitgebreide longembolieën. Eén is overleden en één had ook een hersenbloeding. Een andere patiënte had een uitgebreide trombose van de buikaderen. Eén patiënte ontwikkelde een trombose van de slagaders in de benen.

Totaal vijf meldingen 

Lareb berichtte eerder over drie meldingen waarin sprake was van een combinatie van trombose met een verlaagd aantal bloedplaatjes. Op dat moment was onvoldoende duidelijk of er sprake was van hetzelfde beeld als dat in andere landen was gezien. Er zijn nu twee meldingen bijgekomen en er is meer informatie beschikbaar over de eerdere meldingen. Ook is er meer duidelijk over de aard van de meldingen uit andere landen.

HIT

Het beeld lijkt op heparine-geïnduceerde trombocytopenie (HIT). Bij HIT wordt het immuunsysteem zo sterk geactiveerd dat het lichaam antistoffen aanmaakt tegen de eigen bloedplaatjes. In twee van de vijf Nederlandse meldingen zijn echter geen antistoffen gevonden die passen bij het HIT-achtige beeld. Bij drie meldingen is dit nog niet duidelijk.

De meldingen in vergelijking met de meldingen in Europa

De meldingen lijken vergelijkbaar met andere meldingen in Europa. Net als in andere landen gaat het om een combinatie van uitgebreide vormen van trombose in combinatie met een sterke daling van het aantal bloedplaatjes. Ook traden de klachten op na 7-10 dagen na vaccinatie bij vrouwen jonger dan 60-65 jaar.

EMA

De Nederlandse meldingen zijn doorgestuurd naar de EMA en worden meegenomen in het vervolgonderzoek.