donderdag, 30. september 2021 - 8:44 Update: 30-09-2021 8:47

Veel meldingen menstruatiestoornissen na coronavaccins

Veel meldingen menstruatiestoornissen na coronavaccins
Foto: fbf
Den Bosch

Bijwerkingencentrum Lareb heeft tot nu toe bijna 10.000 meldingen ontvangen van menstruatiestoornissen na coronavaccinatie.

De gemelde klachten zijn zeer divers. Lareb is momenteel bezig om de meldingen nader te bekijken en in kaart te brengen. Het is nog niet duidelijk of het om een bijwerking gaat.

Gemelde menstruatieklachten

De gemelde klachten van menstruatiestoornissen zijn zeer divers. Het gaat om het uitblijven van de menstruatie, hevige menstruatie en doorbraakbloedingen. Maar ook om het optreden van bloedingen na de overgang. Lareb bekijkt de meldingen van menstruatiestoornissen nader en gaat de gemelde klachten in kaart brengen. Ook internationaal wordt er nader onderzoek naar gedaan.

Vele oorzaken van menstruatieklachten

Menstruatiestoornissen komen ook zonder vaccinatie heel vaak voor. Ook kunnen ze vele oorzaken hebben, zoals een infectie, ziekte of stress. Het is nog niet duidelijk of menstruatiestoornis een bijwerking is van de coronavaccins, maar die mogelijkheid is er wel. Het vaccin stimuleert het immuunsysteem en dit kan mogelijk invloed effect hebben op de hormoonspiegels.

Onvruchtbaarheid is geen bijwerking

Er zijn geen aanwijzingen dat coronavaccins onvruchtbaarheid kunnen veroorzaken.