vrijdag, 25. maart 2022 - 15:13 Update: 25-03-2022 15:22

Advies: Extra coronaprik nu ook beschikbaar voor 60-plussers

Foto van griepprik injectie naald | Archief EHF
Foto: Archief EHF
Den Haag

Ook mensen van 60 tot en met 69 jaar krijgen vanaf zaterdag 26 maart de mogelijkheid op afspraak een extra coronavaccinatie te halen. 'Deze herhaalprik is mogelijk drie maanden na de laatste coronaprik of een doorgemaakte infectie', zo schrijft minister Kuipers van Volksgezondheid, Welzijn en Sport vrijdag aan de Tweede Kamer naar aanleiding van het advies van de Gezondheidsraad hierover.

70 jaar en ouder

Eerder werd de herhaalprik al aangeboden aan mensen van 70 jaar en ouder, bewoners van verpleeghuizen, volwassenen met het syndroom van Down en volwassenen met een ernstige immuunstoornis.

Vooral toename bij groep tussen 60 en 69 jaar 

Het aantal besmettingen en ziekenhuisopnames als gevolg van het coronavirus neemt momenteel vooral toe bij mensen tussen de 60 en 69 jaar.  Daarbij neemt de bescherming van de eerste boostervaccinatie langzaam af. Daarom kan er nu uit voorzorg op afspraak een herhaalprik worden gehaald om de bescherming tegen ernstige ziekte en ziekenhuisopname op peil te houden. De Gezondheidsraad adviseert geen herhaalprik voor mensen onder de 60 jaar. Deze groep is voorlopig nog goed beschermd tegen ernstige ziekte.

Vaccinaties

Om de effectiviteit van de basisserie (de eerste en tweede vaccinatie) weer op peil te brengen zijn alle volwassenen de afgelopen maanden uitgenodigd voor een extra vaccinatie, de boostervaccinatie. De extra prikken die daarop volgen worden ‘herhaalprik tegen corona’ genoemd. De herhaalprik zorgt ervoor dat de bescherming tegen het virus op peil blijft. Het advies van de Gezondheidsraad is om die herhaalprik alleen te geven aan mensen waarbij het risico op ernstige ziekte of zelfs overlijden door corona het grootst is.

Uitnodigingen en start vaccinaties

Mensen van 60 tot en met 69 jaar komen drie maanden na de laatste vaccinatie of besmetting in aanmerking voor de herhaalprik. Vanaf 26 maart kunnen zij hiervoor bij de GGD online een afspraak maken en kunnen de eerste prikken worden gezet. Het RIVM stuurt deze groep daarnaast binnenkort een uitnodiging per brief, waarmee zij telefonisch een afspraak kunnen maken.

Lees alles over:
Categorie:
Provincie: