zondag, 8. mei 2022 - 10:58 Update: 08-05-2022 10:59

Nieuwe omikronvarianten rukken verder op

Coronavirus
Foto: Bon
Utrecht

In Nederland lijkt men het coronavirus al weer zijn te vergeten, maar er zijn ook landen waar het coronavirus een behoorlijke stempel blijft drukken op het dagelijks leven.

In Zuid-Afrika en de Verenigde Staten neemt het aantal besmettingen en ziekenhuisopnames weer toe. En in de Chinese stad Shanghai geldt al weken een strenge lockdown. 

Eerder deze maand maakte Wereldgezondheidsorganisatie WHO bekend dat het twee nieuwe subtypes van de omikronvariant had gevonden: BA.4 en BA.5. Deze varianten werden vooral gevonden in het zuiden van Afrika, maar ook in Duitsland en Denemarken.

Deze week werd samen met Saltro bij een extra verdiepend onderzoek de BA.5-variant ook in Nederland gevonden, het ging daarbij om een monster dat 11 april was afgenomen. Bij de kiemsurveillance (een willekeurige steekproef die het RIVM elke week houdt) zijn beide varianten nog niet gevonden. De variant lijkt zich dan ook nog niet breed te hebben verspreid in Nederland.

Weinig verschil

In de BA.5-variant zijn mutaties te zien in het erfelijk materiaal van het virus. Deze veranderingen zijn onder andere te zien in het spike-eiwit. Dit is het eiwit dat verantwoordelijk is voor de aanhechting in de luchtwegen. Dit is ook het belangrijkste doelwit van de antistoffen waarmee je immuunsysteem het coronavirus herkent. 

Er is nog niet veel informatie bekend over deze nieuwe variant. De WHO heeft geen verschil in ziekmakend vermogen of snelheid van besmetting gevonden. Er wordt nog onderzocht in hoeverre deze mutaties ervoor kunnen zorgen of deze variant kan ontkomen aan het immuunsysteem. Dat zou kunnen gebeuren omdat het immuunsysteem deze variant door de mutaties niet of minder goed herkent (immune escape).

Expert verwachten dat de twee nieuwe varianten na de zomer ook in Nederland de kop gaan opsteken. 

Categorie:
Provincie: