donderdag, 12. mei 2022 - 19:09 Update: 12-05-2022 19:13

COVID-19 pandemie leidt tot meer thuisbevallingen

baby-wieg
Foto: Archief EHF/ foto ter illustratie
Groningen

Tijdens de COVID-19 pandemie zijn meer vrouwen thuis bevallen dan het jaar ervoor. 'De gezondheidsuitkomsten voor moeder en kind bleven gelijk', zo meldt UMC Groningen donderdag.

Samenwerking onderzoek

De afdeling Verloskundige Wetenschap van Amsterdam UMC, UMC Groningen en de Academie Verloskunde Amsterdam Groningen (AVAG) werkten samen aan het onderzoek.

'Unieke periode'

Hoofdonderzoeker prof. Corine Verhoeven: “Het was een unieke periode, die we nog niet eerder hadden meegemaakt. We wilden graag onderzoeken of corona tot verschillen in zorguitkomsten heeft geleid. Denk aan het verloop van de zwangerschap en bevalling, maar ook aan de gezondheid van moeder en kind.” Dr. Lilian Peters, als epidemioloog verbonden aan de afdeling huisartsgeneeskunde/verloskundige wetenschap, was betrokken bij de opzet en uitvoer van de statistische analyses. Het onderzoek is vandaag gepubliceerd in het wetenschappelijke magazine Birth.

Strenge richtlijnen tijdens pandemie bij bevallingen

Tijdens de coronapandemie stonden zorgsystemen wereldwijd onder druk. Diverse maatregelen moesten patiënten en zorgmedewerkers beschermen tegen besmetting. Voor de geboortezorg in Nederland stelden de beroepsorganisaties Koninklijke Nederlandse Organisatie van Verloskundigen (KNOV) en Nederlandse Vereniging voor Obstetrie en Gynaecologie (NVOG) strenge richtlijnen op. Zo werd het aantal contactmomenten tot een minimum beperkt en mocht bij de bevalling maximaal één (extra) persoon aanwezig zijn. De zwangere werd verzocht alleen naar afspraken met de verloskundige te komen. Veel consulten vonden telefonisch of online plaats.

Lees alles over:
Categorie:
Provincie: