woensdag, 5. oktober 2022 - 19:58

Bevolkingsonderzoeken toegankelijker voor transgender en intersekse personen

Trangender
Foto: SXC
De Bilt

Vanaf oktober 2022 is het voor transgender en intersekse mensen makkelijker om mee te doen aan de bevolkingsonderzoeken naar baarmoederhalskanker en borstkanker. Als zij een baarmoeder en/of borstweefsel hebben, kunnen zij zich aanmelden bij Bevolkingsonderzoek Nederland. Dit hoeft maar 1 keer, daarna krijgen zij automatisch uitnodigingen voor deze bevolkingsonderzoeken.

Tot nu toe werden alleen mensen die als vrouw geregistreerd stonden automatisch uitgenodigd voor deze onderzoeken. Transgender en intersekse mensen die geen V op hun ID-bewijs hadden, moesten zichzelf aanmelden en zelf hun screening regelen via een arts. Met de automatische uitnodiging na de eenmalige aanmelding verandert dit. Daarmee wordt het bevolkingsonderzoek gelijkwaardiger en toegankelijker, ongeacht hoe het geslacht geregistreerd staat bij de gemeente. 

Voor het bevolkingsonderzoek naar darmkanker verandert er niets. Daarvoor geldt dat alle mensen in de leeftijd van 55 t/m 75 jaar worden uitgenodigd. Hierbij speelt de geslachtsregistratie geen rol.

Categorie:
Provincie: