donderdag, 27. juni 2024 - 13:18

In Overijssel, Drenthe en Groningen kans op smog door ozon

foto van smog | fbf
Foto: fbf

Op donderdag 27 juni 2024 wordt de luchtkwaliteit “slecht” in Overijssel, Drenthe en Groningen vanwege smog door ozon. Mensen die gevoelig zijn voor smog kunnen hier last van hebben. Het RIVM adviseert hen binnen te blijven en zware lichamelijke inspanning te beperken. Dit advies geldt vooral in de namiddag en vroege avond, omdat de lucht dan het meest verontreinigd is.

Smog door ozon kan leiden tot een toename van luchtwegklachten, zoals hoesten en kortademigheid, verergering van astmaklachten en afname van de longfunctie. Ook kan irritatie aan ogen, neus en keel voorkomen. Mensen met luchtwegaandoeningen, kinderen en ouderen zijn relatief vaak gevoelig voor smog. Raadpleeg bij klachten de huisarts of GGD (Gemeentelijke Gezondheidsdienst) (Gemeentelijke Gezondheidsdienst).

Ozonverwachting voor komende dagen

Vanwege het draaien van de wind naar het zuidwesten zullen de ozonconcentraties vanaf morgen lager zijn. Naar verwachting wordt de luchtkwaliteit "onvoldoende".

Smog door ozon

Smog door ozon ontstaat bij ophoping van luchtvervuiling op zonnige dagen. Dit komt in het voorjaar en in de zomer voor als er weinig (veelal zuidoostelijke) wind staat. De vervuilende stoffen, zoals stikstofoxiden en vluchtige organische stoffen worden onder invloed van zonlicht omgezet in ozon. Dit wordt ook wel zomersmog genoemd. In de andere seizoenen is de kracht van de zon te klein om hoge ozonconcentraties te laten ontstaan.

Categorie:
Provincie: