woensdag, 22. juni 2016 - 15:46 Update: 22-06-2016 19:08

Schoenen van ex-hoofdpiet naar Afrika Museum

Schoenen van de Hoofdpiet aangekocht door Afrika Museum
Foto: archief
Berg en Dal

Het Afrika Museum in het Gelderse Berg en Dal heeft de ‘schoenen met een verhaal’, het kleurige paar Zwarte Pietenschoenen van de Hoofdpiet , aangekocht. Dit heeft het museum woensdag laten weten.

Op deze schoenen nam cabaretier Erik van Muiswinkel in zijn rol als Hoofdpiet de afgelopen jaren deel aan vele nationale Sinterklaas-intochten. Het Afrika Museum, dat samen met het Tropenmuseum en Museum Volkenkunde het Nationaal Museum van Wereldculturen vormt, gaat de schoenen in de vaste opstelling opnemen. 

In deze opstelling wordt onder meer aandacht besteed aan beeldvorming over ‘de Afrikaan’ in de populaire cultuur van de twintigste eeuw. De schoenen worden donderdag 30 juni overdragen aan het museum.

Midden in de maatschappij 

Stijn Schoonderwoerd, directeur van het Afrika Museum: 'Deze Hoofdpiet heeft zijn schoenen aan de wilgen gehangen omdat de hervormingen van het Sinterklaasjournaal hem niet snel genoeg gaan; dat maakt het verhaal achter deze schoenen heel interessant voor ons museum. Want ze zijn daarmee verbonden aan de recente verhitte discussie over beeldvorming en stereotyperingen, een onderwerp waar het museum al lang collectie over verzamelt'. 

'De schoenen van de Hoofdpiet krijgen in het Afrika Museum dan ook hun plaats naast historische Sinterklaasboekjes en Zwarte Piet spelletjes, maar ook andere objecten die laten zien dat opvattingen in de samenleving aan verandering onderhevig zijn. Dat past bij de maatschappelijke rol van het museum', aldus Schoonderwoerd.

Goed doel

De schoenen van de Hoofdpiet werden in 2005 door de Haagse beeldend kunstenaar en schoenendesigner Egbert van der Does met de hand uit drie kleuren leer speciaal voor Van Muiswinkel gemaakt. De opbrengst van de schoenen gaat naar een goed doel, de AVL Foundation, het actieplatform van het Antoni van Leeuwenhoek Ziekenhuis in Amsterdam.

Categorie:
Provincie: