woensdag, 6. juli 2016 - 10:06 Update: 06-07-2016 14:41

Ratelband (67) krijgt taakstraf voor mishandeling ex-echtgenote

Ratelband veroordeeld tot taakstraf voor mishandeling
Foto: Archief EHF
Den Haag

Het gerechtshof Den Haag acht bewezen dat de 67-jarige Emile Ratelband schuldig is aan mishandeling van zijn voormalige echtgenote Moon. Net als de rechtbank acht het Haagse hof in hoger beroep bewezen dat hij haar op 8 december 2013 meermalen heeft geschopt toen Ratelband de kinderen bij zijn toenmalige echtgenote kwam terugbrengen.

Moon van Buuren droeg tijdens het voorval een memorecorder waarmee zij het incident heeft opgenomen. Uit onderzoek van het NFI is gebleken dat er geen aanwijzingen zijn dat de geluidsopname is gemanipuleerd of samengesteld. Het hof is ook van oordeel dat wat op de geluidsopname te horen is, niet in scene is gezet. De advocaat van Ratelband had dit tijdens de zitting in hoger beroep betoogd.

Het Haagse hof vindt, omdat de mishandeling in de huiselijke sfeer heeft plaatsgevonden en in het bijzijn van de kinderen, een taakstraf op zijn plaats. De rechtbank had een geldboete opgelegd. Wel vindt het hof dat rekening moet worden gehouden met het feit dat de strafzaak in de media breed wordt uitgemeten. Het gerechtshof Den Haag legt daarom een taakstraf op van 25 uren.