maandag, 10. oktober 2016 - 20:36 Update: 11-10-2016 16:39

Meerderheid Kamer wil onderzoek naar compensatie belasting voor koning

Koning krijgt compensatie voor belasting
Foto: Archief EHF/ foto ter illustratie
Wassenaar

Koning Willem-Alexander blijkt een fikse compensatie te krijgen voor de belasting die hij moet betalen. Dat blijkt uit onderzoek van RTL Nieuws.

In de jaren 70 zouden geheime afspraken zijn gemaakt over financiële compensatie voor het staatshoofd. Sinds die tijd moeten de Oranjes vermogensbelasting betalen over privévermogen, maar RTL Nieuws zag deels staatsgeheime documenten in uit de periode 1969-1973, waaruit blijkt dat de toenmalige koningin Juliana een extra bedrag kreeg toegekend om het te compenseren.

De toenmalige compensatie in de jaren 70 zou volgens RTL om minstens 150.000 tot 200.000 gulden per jaar gaan. De regeling zou ook nu nog altijd van kracht zijn en dat bedrag zou inmiddels dus zijn opgelopen. Na koningin Juliana zouden ook haar opvolgers Beatrix en Willem-Alexander ervan hebben geprofiteerd. 

De Tweede Kamer heeft al vaker over de belastingen van de Oranjes gesproken. Vorig jaar nog sprak de Kamer zich uit dat ook de Koning 'gewoon belasting moest gaan betalen'. Premier Rutte zag daar niets in.

Uitkering

Op dit moment krijgen leden van het Koninklijk Huis een belastingvrije uitkering (salaris). Ook hoeft het staatshoofd geen schenk- of erfbelasting af te dragen. Wel moeten de Oranjes belasting betalen over hun privévermogen. En dit bedrag wordt volgens onderzoek van RTL dus al jaren buiten de boeken gecompenseerd.

''Koning Willem-Alexander ontvangt vanaf volgend jaar 5,5 miljoen euro. De berekening van de vergoeding aan de koning vloeit rechtstreeks voort uit de afspraken uit 1973. En destijds werd dus geregeld dat in die vergoeding aan het staatshoofd ook een bedrag ter compensatie voor belastingafdrachten werd verwerkt. Willem-Alexander profiteert daar nu nog steeds van.''

Kamer wil onderzoek

Een meerderheid van de Kamer wil een onderzoek naar de compensatie van de koning. Wanneer blijkt dat de afspraken hierover veertig jaar geleden in het geheim zijn onderhandeld door Juliana en Bernhard met premier De Jong, dan moeten deze volgens de meerderheid van tafel.

Categorie:
Provincie: