dinsdag, 2. februari 2016 - 16:33

Witwasser aangehouden

Witwasser aangehouden
Foto: Archieffoto ter illustratie FBF
Duiven

De Politie heeft een 64-jarige man – die een woonadres heeft op het Caribische eiland Anguilla- aangehouden in een strafrechtelijk onderzoek door de FIOD naar het witwassen van meer dan 1.000.000 euro misdaadgeld. De rechtbank in Amsterdam heeft de voorlopige hechtenis van de man gistermiddag verlengd met drie maanden. Dit maakte het Openbaar Ministerie vandaag bekend.

De man is op 14 januari in Duiven aangehouden en hij zit sindsdien vast. De man stond sinds november 2015 internationaal gesignaleerd. Bij zijn aanhouding had hij 5500 euro contant geld op zak. Dat is in beslag genomen. De man wordt gezien als de hoofdverdachte in een witwasonderzoek door de FIOD. Voor zo ver bekend heeft hij geen legale inkomsten. Hij lijkt ‘van de wind’ te leven. Bij de doorzoeking van zijn verblijfsadres in Amsterdam door de FIOD op 10 november werd twee kilo hasj en 120.000 euro contant geld in een plastic tas in beslag genomen.

Het onderzoek door de FIOD startte naar aanleiding van een melding van een verdachte transactie door de FIU. Een bedrijf – waarvan de verdachte via een stichting bestuurder is- zou na 2009 bijna 300.000 euro hebben verdiend door het doorverkopen van onroerend goed met grote winsten, door middel van een zogenoemde ABC transactie. Het vermoeden is dat dit bedrijf alleen wordt gebruikt om gelden wit te wassen. Er zouden geen legale activiteiten zijn. Er werden grote bedragen overgemaakt van een bedrijf van een 65-jarige man uit de gemeente Wijdemeren.  Deze bedragen zijn afkomstig uit contante stortingen. Het geld zou deels weer worden overgemaakt naar het bedrijf van de 33-jarige dochter van de hoofdverdachte op Sint Maarten. De 33-jarige dochter en de 65-jarige man uit Wijdemeren worden ervan verdacht dat zij met hun bedrijven hebben geholpen om tonnen wit te wassen.

Categorie:
Provincie: