woensdag, 27. april 2016 - 8:12 Update: 27-04-2016 15:05

Koninklijke familie bezoekt Zwolle

Koninklijke familie bewaart 'warme gevoelens' aan bezoek in Zwolle
Foto: Gem. Zwolle / Sven Seegers
Zwolle

Vandaag, 27 april 2016, viert koning Willem-Alexander zijn 49e verjaardag.

Ter gelegenheid daarvan bezoekt hij samen met de koninklijke familie de stad Zwolle. Zij zullen een wandeling maken door het centrum van de oude Hanzestad en hoogtepunten uit heden en verleden te zien krijgen. Naar verwachting zullen de drie prinsesjes, Amalia, Alexia en Ariane, ook bij de viering zijn. Burgemeester Henk Jan Meijer en Commissaris van de Koning Ank Bijleveld-Schouten zullen de koninklijke gasten om 11.00 uur op de Nieuwe Havenbrug ontvangen. He zal een muzikale ontvangst worden met de Fakkelteit en het Britten Jeugd Strijkorkest.

Daarna zal de koninklijke familie te voet naar de Blijmarkt gaan. Op dit cultuurplein zullen de drie bekende Zwollenaren worden verbeeld met muziek van onder anderen Bertolf: schrijver Rheinvis Feith, staatsman Thorbecke en muzikant en kunstenaar Herman Brood. Daar vindt op de Grote Markt de grote parade plaats, waar onder het motto 'Proef de smaken' te zien is hoe streekproducten hun weg vinden naar restaurants zoals De Librije (drie Michelin-sterren).  

Nadat de koninklijke familie sportwedstrijden en demonstraties heeft gezien op het Rodetorenplein, zullen ze met een sloep een korte vaartocht over de Thorbeckegracht maken. Daarna vindt op het Broerenkerkplein het slotfeest plaats met optredens van diverse Zwolse artiesten onder wie Typhoon en de rappers Rico&Sticks. Typhoon schreef speciaal voor Koningsdag een lied ‘Als je stilstaat’. 

De NOS doet vanaf 10.45 uur rechtstreeks verslag van het bezoek aan Zwolle op NPO 1. In de stad wordt rekening gehouden met de slechte weersvoorspellingen. Een aantal podia en tribunes krijgt een overkapping. Voor de officiële gasten zijn er doorzichtige paraplu's beschikbaar. Rond 13.00 uur vertrekt het koninklijk gezelschap dan weer uit Zwolle. Na het dankwoord van de koning en de burgemeester wordt het Wilhelmus gespeeld.

Woensdagavond zal er ook een lechtstreeks avondprogramma zijn de NOS op NPO 1 van 19.00-19.50 uur.

Categorie:
Provincie:
Tag(s):