vrijdag, 13. mei 2016 - 8:59 Update: 14-05-2016 8:41

'Shell, Exxon en Economische Zaken maakten geheime afspraken over gaswinning'

Geheime afspraken over gaswinning in Groningen
Foto: NAM
Loppersum

In 2005 hebben Shell, Exxon en een hoge ambtenaar van het ministerie van Economische zaken geheime afspraken gemaakt over het niveau van de gaswinning voor de langere termijn.

De afspraken zijn nooit bekend gemaakt in de Tweede Kamer blijkt uit documenten die in bezit zijn van de NOS na een WOB verzoekt. In de stukken is te lezen dat de directeur-generaal energie van het ministerie van Economische Zaken op 26 november 2005 de bewuste afspraak heeft gemaakt met de oliebedrijven. ‘Er is overeenstemming over een lange termijn productiefilosofie voor Groningen. Die gaat ervan uit dat Groningen op het voor de komende tien jaar vastgestelde niveau zal produceren, tot het moment waarop (na 2020) het veld op natuurlijk wijze in decline (vermindering) zal komen’, schrijft de directeur generaal over het akkoord.

De Kamer is alleen ingelicht over de afspraken over de jaren 2006-2015. Dat er in 2005 is afgesproken dat ook in de daarop volgende jaren, tot dat de gasvoorraad op is, de productie op een hoog niveau gehandhaafd blijft werd niet bekend gemaakt. 

 Het is niet duidelijk of de geheime afspraken nog steeds van invloed zijn de op de besluitvorming over de gaswinning. De huidige minister trad eind 2012 aan. Op de vraag of Shell en Exxon macht hebben over de gaswinning, zei de minister: ‘Die is er totaal niet. Er is geen invloed geweest van de oliemaatschappijen op de besluitvorming inzake Groningen, op geen enkel moment, zolang ik hier zit.’

Lees alles over:
Categorie:
Provincie: