dinsdag, 31. mei 2016 - 16:20 Update: 31-05-2016 16:26

OM eist vergoeding van man (27) voor verzonnen overval

OM eist vergoeding van man (27) voor verzonnen overval
Foto: Archief EHF
Almelo/Enschede

Dinsdag heeft het Openbaar Ministerie (OM) voor de rechtbank in Almelo een werkstraf van 150 uur geëist en het betalen van schadevergoedingen tegen een 27–jarige man uit Enschede. Dit meldt het OM dinsdag.

De man wordt ervan verdacht een valse aangifte te hebben gedaan van een woningoverval in Enschede en een verzekeringsmaatschappij  te hebben opgelicht. De officier van justitie vindt dat de verdachte ook schadevergoedingen moet betalen aan de politie en de verzekeraar.

Beroofd 

De man heeft op 24 december 2014 bij de politie in Enschede aangifte gedaan van een overval op zijn woning, terwijl hij zou hebben geweten dat dit strafbare feit niet was gepleegd. De verdachte vertelde dat hij onder bedreiging van een mes door twee personen beroofd was. 

Deze melding is, zoals bij alle overvallen door het Overvallenteam van de politie, zeer serieus opgepakt. Vanuit de meldkamer zijn politiemensen meteen ter plaatse gestuurd.  Forensische en tactische rechercheurs zijn ingeschakeld voor o.a. sporen- en buurtonderzoek. 

Voor het buurtonderzoek zijn o.a.  200 brieven verspreid en verschillende getuigen gehoord. Ook de aangever is nader gehoord. Na het sporenonderzoek en een helingcontrole bij pandjeshuizen in Enschede, is gebleken dat de aangifte niet op waarheid kon berusten.

Bedreigd

Nadat de aangever, inmiddels verdachte, hiermee werd geconfronteerd, verklaarde hij bij de politie dat hij de valse aangifte gedaan had, omdat hij bedreigd werd. De door de verzekeraar uitgekeerde vergoeding gebruikte hij volgens zijn verklaring echter niet om aan de persoon te geven die hem bedreigde. 

Het OM verwijt de  verdachte louter uit financieel gewin de aangifte te hebben gedaan om zo geld van de verzekeraar op te strijken. De rechtbank Overijssel, locatie Almelo, doet over 2 weken uitspraak.

Categorie:
Provincie:
Blik op 112: