donderdag, 2. juni 2016 - 17:31

OM eist drie jaar cel tegen Jihadganger

OM eist drie jaar cel tegen Jihadganger
Foto: SXC
Maastricht

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft vandaag bij de rechtbank Rotterdam een gevangenisstraf van drie jaar, waarvan een jaar voorwaardelijk, geëist tegen een 27-jarige man uit Maastricht die wilde uitreizen om deel te nemen aan de gewelddadige strijd van IS.

Volgens de officier van justitie van het Landelijk Parket was de bedoeling van de verdachte zonneklaar. Hij citeerde een afgeluisterd gesprek: “(…) ik wil vechten, ik wil moorden, ik wil zijn”. Het onderzoek in 2015 duurde maandenlang, waarin de bedoelingen van de verdachte griezelig duidelijker werden.

Vals paspoort

De man werd op 9 oktober 2015 aangehouden, een dag nadat hij met de aanbetaling voor een vals paspoort de grens tussen denken en doen was overgegaan. Met het valse paspoort wilde hij uitreizen naar het strijdgebied in Syrië en Irak.

Volgens de AIVD had de verdachte aangegeven als martelaar te willen sterven. Wanneer zijn poging om uit te reizen niet zou slagen, wilde hij iets doen in Nederland, aldus de inlichtingendienst. In een nog alarmerender bericht van de AIVD was sprake van dat de man een automatisch wapen zocht voor het uitvoeren van een ‘lone wolf’ actie.

Een undercover operatie van de politie leidde tot voldoende inzicht in de bedoelingen en plannen van de verdachte. Hij wilde op korte termijn vertrekken naar het strijdgebied om zich aan te sluiten bij IS. De man was in 2013 ook al veroordeeld vanwege een poging om deel te nemen aan de gewelddadige jihad.

De rechtbank doet uitspraak op 16 juni.

Categorie:
Provincie: