donderdag, 30. juni 2016 - 16:42

FNV: Actie brandweer laait op in bijna heel Nederland

FNV: Actie brandweer laait op in bijna heel Nederland
Foto: Archieffoto ter illustratie FBF

Vanaf maandag 4 juli haken de drie veiligheidsregio’s Brabant-Zuidoost, IJsselland en Groningen aan bij de landelijke brandweeracties voor een beter vroegpensioen. 20 van de 25 veiligheidsregio’s doen dan mee. Op maandag 27 juni startten acht regio’s met de actie, waarbij ze alleen uitrukken bij spoedgevallen. “Zolang de werkgevers niet bereid zijn tegemoet te komen aan de gestelde eisen voor een fatsoenlijk vroegpensioen, blijven we actievoeren”, zegt Bert de Haas, bestuurder FNV Overheid.

Als het nodig is, reageren de meeste brandweerkorpsen gedurende de hele zomer, alleen nog op dringende hulpvragen. De Haas: “De VNG geeft aan weer in gesprek te willen met ons, maar noemt een aantal van onze eisen onbetaalbaar en maatschappelijk onverantwoord. Dat zien wij niet als een opening voor een gesprek.”  

Publieksvriendelijke acties

Bij veel brandweerkorpsen worden momenteel lokale publieksvriendelijke acties voorbereid, zoals collectes voor de Brandwondenstichting, voorlichtingsbijeenkomsten en activiteiten in verzorgingstehuizen. Onderhoudsklussen en schoonmaakwerk die door private partijen gedaan kunnen worden, zijn reguliere werkzaamheden die niet worden uitgevoerd.    

De veiligheidsregio’s die afgelopen week al in actie waren, zijn: Amsterdam, Rotterdam, Den Haag, Utrecht, Brabant-Noord, Flevoland, Gelderland-Midden, Gelderland-Zuid, Hollands-Midden, Kennemerland, Limburg-Noord, Midden-en West Brabant, Noord en Oost-Gelderland, Noord-Holland- Noord, Twente, Zuid-Holland-Zuid en Zuid-Limburg.

Categorie:
Provincie:
Tag(s):