donderdag, 30. juni 2016 - 17:57

F-16's terug op Volkel

F-16's terug op Volkel
Foto: Min. Defensie
Volkel

'Onze F-16’s hebben een cruciale rol vervuld in het verzwakken en terugdringen van ISIS.' Dat zei minister van Defensie Jeanine Hennis-Plasschaert vandaag op Vliegbasis Volkel. Ze verwelkomde er de jachtvliegers, die terugkeerden uit het Midden-Oosten. 'Maar', zei ze, 'de strijd gaat onverminderd door.'

Volgens Hennis toont de recente aanslag op de luchthaven van Istanbul dat de terreurorganisatie een kat in het nauw is. “Juist nu is volharding nodig. De Belgen hebben het stokje van ons overgenomen, een teken dat we als coalitie eensgezind en samen de strijd tegen ISIS voortzetten.”

Vruchten

Nederlandse militairen zorgen in het Midden-Oosten nog voor de beveiliging van het Belgische detachement. “Ook in Irak gaan onze militairen door met het trainen van Koerdische Peshmerga-strijders en Iraakse special forces”, voegt Hennis toe. “Dat dit zijn vruchten afwerpt blijkt uit de recente strijd om Fallujah en de druk die steeds verder wordt opgevoerd rond Mosul. ISIS is dus nog niet van ons af.”

Terreinverlies ISIS 34.000 km2

Over de resultaten die Nederland samen met coalitiepartners boekte,  is Hennis tevreden. “Sinds augustus 2014 verloor ISIS ruim 25.000 km2 gebied in Irak en meer dan 9.000 km2 in Syrië. De Nederlandse F-16’s vlogen, sinds hun bijdrage aan de luchtcampagne in oktober 2014, minimaal 2.100 missies. Daarbij zijn tenminste 1.800 keer wapens ingezet.”

Dat gebeurde bijvoorbeeld bij het ondersteunen van grondtroepen in Irak tijdens hun gevechten tegen ISIS. Ook bombardeerden de luchtmachtmilitairen doelen van de terreurorganisatie, zoals wapenopslagplaatsen en brandstofdepots in Irak en Oost-Syrië.

 

Categorie:
Provincie:
Tag(s):