vrijdag, 15. juli 2016 - 15:30 Update: 15-07-2016 18:28

Verdachten opgepakt op voor ruim acht jaar uitbuiting en mishandelig zwakbegaafde man

OM pakt verdachten op voor zware uitbuiting van zwakbegaafde man
Foto: Archief FBF.nl
Almelo

Onder leiding van het Functioneel Parket heeft de Inspectie SZW afgelopen maandag twee doorzoekingen verricht in een woning in de gemeente Tubbergen en in een winkelruimte in de gemeente Almelo. De doorzoekingen vonden plaats in het kader van een strafrechtelijk onderzoek naar mogelijke uitbuiting van een zwak begaafde man. Er zijn drie personen aangehouden en er is administratie in beslag genomen. Op een van de locaties is forensisch onderzoek ingesteld door de Forensische Opsporing van de Landelijke Eenheid en de Eenheid Oost-Nederland van de politie. Dit maakt het Openbaar Ministerie bekend.

Uitbuiting en mishandeling

De vermoedelijke uitbuiting en mishandeling van de zwakbegaafde man heeft ruim 8 jaar lang plaats gevonden. Hij werd ’s avonds opgesloten en moest gedurende 7 dagen per week, 16 uur per dag werken zonder dat daar een vergoeding tegenover stond. Als hij het werk niet goed deed werd hij mishandeld. De man heeft vermoedelijk ook als katvanger een bedrijf, een huis en een aantal voertuigen waar meerdere boetes van het CJIB op open staan op zijn naam gehad. Het slachtoffer is uiteindelijk zelf naar de politie gestapt om aangifte te doen.

In bewaring

Twee van de verdachten zijn gisteren door de rechter-commissaris in bewaring gesteld voor 14 dagen. De derde verdachte is heengezonden in verband met zijn geringere betrokkenheid.

Inzet Defensie

Een gespecialiseerd zoekteam van Defensie, een zogenoemde Advanced Search Teams (AST), heeft ook geassisteerd. Politie en Justitie doen geregeld een beroep op de zoekteams van Defensie. De zoekspecialisten hebben hun expertise voor een belangrijk deel opgedaan tijdens de missie in de Afghaanse provincie Uruzgan (2006-2010), tijdens het zoeken naar geïmproviseerde explosieven en wapen- en munitiedepots. Een militaire inzet gebeurt altijd onder gezag van de officier van Justitie.