donderdag, 18. augustus 2016 - 14:54 Update: 18-08-2016 15:05

Asielzoeker 3 jaar cel in na steken mes in voorhoofd vrouw

Asielzoeker 3 jaar cel in na steken mes in voorhoofd vrouw
Foto: Archief EHF
Den Bosch/Velp

Een 27-jarige man uit Eritrea is donderdag door de rechtbank Oost-Brabant veroordeeld tot een gevangenisstraf van 3 jaar nadat hij in januari van dit jaar had geprobeerd een medebewoonster van het asielzoekerscentrum (azc) om het leven te brengen. Dit meldt de rechtbank donderdagmiddag.

Mes in voorhoofd gestoken

De man sprak in januari van dit jaar met de medebewoonster op een kamer in het azc in Velp, toen hij plots opstond en een mes pakte. De verdachte stak de vrouw eenmaal met het mes in haar voorhoofd, gooide haar vervolgens op het bed en kneep haar keel dicht. Twee andere bewoners grepen in en konden de vrouw bevrijden. 

Mes afgebroken

De rechtbank oordeelt dat het niet anders kan dan dat de verdachte het opzet had om de vrouw om het leven te brengen. Hij stak in een vitaal deel van het lichaam, deed dit met zoveel kracht dat het mes afbrak en hield haar keel dicht tot hij van haar werd af getrokken. De rechtbank veroordeelt de verdachte daarom voor een poging tot doodslag.

Bij het bepalen van de straf houdt de rechtbank er rekening mee dat het slachtoffer in een kwetsbare positie verkeerde. Het voorval speelde zich af in een azc, de plaats waar de vrouw zich bij uitstek veilig zou moeten kunnen voelen. 

Schadevergoeding

Daarnaast hield de vrouw een fors litteken op haar voorhoofd over aan het incident. Dat het niet erger met haar is afgelopen, is niet te danken aan de verdachte. De verdachte moet het slachtoffer een schadevergoeding van 2.000 euro betalen.

Categorie:
Provincie: