zaterdag, 27. augustus 2016 - 9:37 Update: 28-08-2016 10:12

Uitvaart op Bonaire doodgeschoten agent in Tilburg

Uitvaart doodgeschoten agent Ferry Bakx live te volgen, verdachte vrijgelaten
Foto: Archief EHF/ foto ter illustratie
Tilburg/Rijsbergen

Zaterdagmiddag vond in Tilburg de uitvaart van de op Bonaire doodgeschoten agent Ferry Bakx plaats. De uitvaartgelegenheid was live te volgen doordat de politie beeldmateriaal via een live-streamverbinding op YouTube plaatste.

Bakx (45) overleed vorige week woensdagavond op Bonaire nadat hij op een melding van een gewapende woningoverval in de wijk Sabadeco afging en in een achtervolging door de verdachten werd beschoten. De oorspronkelijk uit Rijsbergen afkomstige Bakx was sinds 2013 werkzaam bij het Korps Politie Caribisch Nederland.

Aangehouden verdachte vrijgelaten

De verdachte die maandag 22 augustus op Bonaire werd aangehouden in deze zaak is weer vrijgelaten. Dit hebben het Openbaar Ministerie en het Korps Politie Caribisch Nederland (KPCN) bekendgemaakt. Er was onvoldoende reden om zijn voorarrest te verlengen, de man is dan ook op donderdag 25 augustus op vrije voeten gesteld, maar de man blijft verdachte.

De verdachte werd in het onderzoek na een doorzoeking in een verdacht pand op de Kaminda Jato Bako aangehouden als gebruiker van een voertuig dat bij het pand was gezien. Het voertuig is in beslag genomen. 

Update onderzoek

In het onderzoek DRUM van het Korps Politie Caribisch Nederland (KPCN) zijn 15 rechercheurs van de Nationale Politie uit Nederland, die bijstand komen verlenen, inmiddels gearriveerd op Bonaire en aan het werk. De teamleiding kan nu putten uit een groot team van  rechercheurs, waarin ook alle benodigde specialismen vertegenwoordigd zijn. 

Meteen na het incident  zijn al rechercheurs van het Recherche Samenwerkingsteam (RST) uit Bonaire en Curaçao te hulp gekomen en is ook door de Koninklijke Marechaussee met een heel team van  op het eiland aanwezige rechercheurs bijstand geboden aan de recherche van KPCN. Ook vanuit de korpsen van Aruba en Curaçao wordt recherchecapaciteit en bijzondere kennis aan het team geleverd.

'Diverse bruikbare tips'

Daarnaast heeft KPCN hulp gekregen van defensiepersoneel, de Kustwacht, de douane, het Nederlands Forensisch Instituut en het Brandweer Korps Caribisch Nederland. Ook het verzoek dat het Openbaar Ministerie en de politie aan de bevolking van Bonaire heeft gedaan om informatie en tips te geven, bleek niet aan dovemansoren gericht. Het team heeft al diverse bruikbare tips gekregen.

Geen politiemunitie in lichaam Bakx

Inmiddels is vastgesteld dat de munitie die in het lichaam van de overleden agent is aangetroffen geen politiemunitie betreft. Het onderzoek verkeert nu in de fase waarin alle al beschikbare gegevens worden onderzocht en met elkaar worden vergeleken. Natuurlijk is het team ook nog druk bezig met gegevens opvragen en verzamelen.

Volledige Korpseer

De uitvaart van Ferry Bakx werd zaterdagmiddag om 14.30 uur gehouden in het crematorium aan de Karel Boddenweg in Tilburg. Daarbij waren naast veel (oud) collega's, ook hoogwaardigheidsbekleders aanwezig waaronder minister Van der Steur van het ministerie van Veiligheid en Justitie en hoofdcommissaris Erik Akerboom om hem de laatste eer te bewijzen. 

Categorie:
Provincie:
Blik op 112: