maandag, 28. november 2016 - 12:24 Update: 28-11-2016 13:12

Arrestaties vanwege verkoop van onder meer namaak merkkleding op sociale media

Arrestaties vanwege verkoop van onder meer nep merkkleding op sociale media
Foto: Archief FBF
Hilversum

In de afgelopen twee weken heeft de politie twaalf personen aangehouden in verband met online handel in onder meer nep-kleding. Voor het onderzoek werden woningen en opslagplaatsen doorzocht.

De FIOD deed het onderzoek samen met de politie en de douane, onder leiding van het Openbaar Ministerie (OM). Ook werden merkbureaus die aangifte hadden gedaan van de handel in vervalste artikelen, betrokken bij het onderzoek. Dit meldt onder meer de NOS maandag. Bij de namaakartikelen ging het om kledingstukken, schoenen, tassen. parfums en horloges van merken als Nike, Adidas, Philipp Plein, Kenzo en Canada Goose. Er zijn bijna 3500 nep-artikelen in beslag genomen met een waarde van enkele tonnen. Maar er werden ook wapens gevonden zoals boksbeugels en stroomstootwapens.

De politie keek vooral naar online verkoop via sociale media als Facebook en Instagram en online handelsplatforms als Alibaba/Aliexpres. Het is nog niet zo heel lang dat namaak-artikelen via deze kanalen worden verhandeld.

Gegevens van de verdachten zijn doorgegeven aan Belastingdienst en uitkeringsinstanties. Voor de handel in nep-goederen zijn veel jongeren aangehouden die de spullen via Instagram verkochten. Dop Kruimel, persvoorlichter van het OM tegen de omroep: 'Deze jongeren denken: o, een leuk handeltje voor ernaast. Daar zien ze een fijne bijverdienste in.' Maar de gevolgen kunnen volgens hem heel groot zijn. 'Ze kunnen in het ergste geval vier jaar gevangenisstraf en een strafblad krijgen. Dan kunnen ze tijdens hun studie nergens stage meer lopen en krijgen ze het moeilijk bij het vinden van een baan. En dan, dan hebben ze pas echt een probleem.'