woensdag, 7. december 2016 - 13:56 Update: 07-12-2016 14:16

Klaas Hummel verkoopt vastgoed Center Parcs Port Zélande

Klaas Hummel verkoopt vastgoed Center Parcs Port Zélande
Foto: Bon
Ouddorp

Onlangs werden de laatste van de 564 te koop gezette vakantiewoningen in Center Parcs Port Zélande in Zeeland verkocht.

Bijna de helft van deze woningen is verkocht aan particulieren. Hiervoor waren de cottages eigendom van Klaas Hummel, grootaandeelhouder en directeur van Port Zélande BV. Naast Port Zélande bezit Klaas Hummel met zijn vastgoedonderneming Lapidus Holding nog meer vastgoed op Center Parcs vakantieparken. De verkoop aan particulieren was aantrekkelijk voor Center Parcs, omdat ze de nieuwe eigenaren minder rendement uit hoeven te betalen. Bovendien kan Center Parcs van de verkoopsom de vakantiewoningen van een upgrade voorzien. 

Sales- en leaseback

Sinds de eeuwwisseling is het meeste vastgoed in de Center Parcs vakantieparken via een sales- en leaseback-constructie in het bezit van grote vastgoedbeleggers. In ruil hiervoor ontvangen zij hoge rendementen van een geïndexeerde 7% per jaar. Met een aantal van deze vastgoedbeleggers is de Pierre & Vacances Center Parcs Group (PVCP), eigenaar van Center Parcs, tot een overeenkomst gekomen dat zij dit vastgoed te koop zullen zetten. Aan de nieuwe eigenaren van het vastgoed belooft PVCP een rendement van 5% per jaar, voor de eerste vijftien jaar. Op die manier hoeft Center Parcs minder huur te betalen. 

Renovaties en andere parken

Het Zeeuwse Center Parcs Port Zélande, voorheen eigendom van Lapidus Holding, is nu het eerste vakantiepark dat volledig is verkocht. Een groot deel van de vakantiewoningen is verkocht aan particulieren. Particulieren konden voor gemiddeld €160.000 een vakantiewoning aanschaffen. Bij de aankoopprijs zat een bedrag inbegrepen van tussen de €30.000 en €40.000 dat gebruikt wordt om de woning te renoveren en van upgrades zoals jacuzzi’s te voorzien. Center Parcs blijft gewoon de exploitant van de woning, dus ook de eigenaar moet via de gewone weg de woning huren als hij er gebruik van zou willen maken. 

De overige 330 vakantiewoningen in Port Zélande werden verkocht aan een consortium van buitenlandse institutionele beleggers onder leiding van de Franse assetmanager Atream, zodat alle 554 cottages nu een nieuwe eigenaar hebben. Ook de centrale voorzieningen zijn aan dit consortium verkocht. Center Parcs hoopt op dezelfde manier ook het vastgoed op de andere parken van nieuwe eigenaren te voorzien, om zo geld vrij te maken voor renovaties. Center Parcs Hochsauerland in Duitsland, tevens in handen van Klaas Hummel, is het volgende park dat op dezelfde manier wordt aangepakt en naar verwachting zal ook Center Parcs Zandvoort volgen. 

Categorie:
Provincie: