donderdag, 8. december 2016 - 13:36

Celstraf geeist voor inrijden op groepje mensen in Baarn

Celstraf geeist voor inrijden op groepje mensen in Baarn
Foto: Archief EHF / foto ter illustratie
Baarn

De 34-jarige vrouw uit Baarn die op 4 mei van dit jaar inreed op vier plaatsgenoten hield vandaag voor de rechter vol dat ze de vier niet wilde aanrijden. De officier van justitie vond echter dat er voldoende bewijs was voor de verdenking van poging zware mishandeling. Ze eiste een gevangenisstraf van negen maanden waarvan vijf maanden voorwaardelijk.

Het incident vond plaats in de Oosterstraat. De vrouw had al een tijd een conflict en wilden hierover praten met de betrokkenen. Ze had van haar partner gehoord dat deze personen bij elkaar stonden naar aanleiding van een ingegooide ruit. Volgens haar eigen verklaring kwam ze rustig aanrijden, wilde ze parkeren en hiervoor de stoep oprijden. Maar haar remmen weigerden en het lukte niet meer goed om te sturen. Daardoor reed ze in op het groepje van vier personen. Ze raakte twee personen. Een daarvan liep een gebroken been op; de ander was een agente van politie die op dat moment bezig was een aangifte op te nemen. Zij vloog door de lucht en hield er een zware hersenschudding aan over. Bij de aanrijding werden ook een scooter en een voordeur beschadigd. 

De officier komt op basis van het onderzoek tot een andere conclusie. Er zijn tal van getuigenverklaringen die spreken over hard, accelererend rijden en sturen in de richting van de groep mensen. De remmen werkten wel maar de vrouw reed 8 meter voor de aanrijding nog 40 kilometer per uur. Weliswaar beginnen de remsporen dan maar het is onmogelijk om met die snelheid op zo'n korte afstand tot stilstand te komen. Wel is gebleken dat de abs niet goed werkte, zodat ze niet meer bij heeft kunnen sturen als ze dat had gewild. 

"Maar alle tactische bewijs rechtvaardigt de conclusie dat dit geen ongeluk was maar dat de verdachte doelbewust op de groep mensen is ingereden", aldus de conclusie van de officier van justitie. Er was een ruzie die al langer liep "maar dat dit zo is afgelopen en dat de verdachte haar auto als wapen heeft gebruikt, neem ik haar ten zeerste kwalijk". De officier vond daarom een gevangenisstraf op zijn plaats, ook al heeft de vrouw vijf kleine kinderen. De eis luidde: een gevangenisstraf van negen maanden waarvan vijf maanden voorwaardelijk, een ontzegging van de rijbevoegdheid voor een periode van twaalf maanden, veertig uur werkstraf doen voor een eerder opgelegde voorwaardelijke straf en toewijzing van de vorderingen van de benadeelde partijen. 

Categorie:
Provincie: