donderdag, 8. december 2016 - 14:55 Update: 08-12-2016 17:10

Dubbele vrijspraak voor moord garagehouder

Vrijspraak voor moord garagehouder
Foto: SXC
Valkenswaard

Een 38-jarige man uit Utrecht en een 50-jarige man uit Amsterdam zijn vrijgesproken van de moord op een garagehouder uit Valkenswaard. De rechtbank Oost-Brabant heeft de 38-jarige man wel veroordeeld voor het bezit van 15.000 xtc-pillen en de ander voor brandstichting. Ze krijgen hiervoor respectievelijk 20 maanden en 1 jaar gevangenisstraf.

In december 2014 werd een garagehouder in zijn bedrijf in Valkenswaard doodgeschoten. Volgens het Openbaar Ministerie is de 50-jarige verdachte de schutter en was de 38-jarige verdachte ook betrokken bij de moord.
De fatale schietpartij is door een beveiligingscamera vastgelegd, maar de schutter is hierop niet te herkennen. Ook zijn er geen getuigen die de schutter en/of de auto hebben gezien waarin hij zich verplaatste. De rechtbank kan daarom niet anders dan oordelen dat er onvoldoende bewijs is dat één van deze mannen het slachtoffer heeft doodgeschoten. De rechtbank gaat er wel vanuit dat de mannen op enige wijze betrokken zijn bij de moord, maar dat is niet op die manier ten laste gelegd. Uit de bewijzen blijkt namelijk dat zij zogenaamde voorverkenningen hebben uitgevoerd. Ook is de oudste verdachte in contact geweest met de gebruikte kogelpatronen (zijn DNA werd hierop aangetroffen) en heeft hij ruim 2 weken na de moord de vluchtauto in brand gestoken.

Xtc-bezit en brandstichting

De rechtbank acht dus wel bewezen dat de 50-jarige man in januari de vluchtauto van de schutter in brand stak en veroordeelt hem daarvoor. De 38-jarige verdachte werd veroordeeld voor het bezit van ongeveer 15.000 xtc-pillen die de politie aantrof bij zijn aanhouding in november vorig jaar.

De rechtbank heeft bij het bepalen van de straf meegewogen dat de uitgebrande auto als vluchtauto is gebruikt bij de moord in Valkenswaard. De rechtbank beschouwt de brandstichting als een poging om sporen uit te wissen die tot de schutter konden leiden. De rechtbank rekent hem dit zwaar aan.

Categorie:
Provincie: