dinsdag, 13. december 2016 - 16:15 Update: 14-12-2016 17:31

OM wil voorwaardelijke invrijheidstelling van Volkert van der G. herroepen

Volkert van der G. moet van OM cel weer in
Foto: Archief EHF/ foto ter illustratie
Amsterdam

Als het aan het Openbaar Ministerie (OM) ligt zit Volkert van der G. binnenkort weer achter de tralies. Het OM heeft dinsdag bij de rechtbank Amsterdam een vordering tot herroeping van de voorwaardelijke invrijheidstelling (v.i.) van Volkert van der G. ingediend.

Openbare zitting

'De vordering strekt tot de herroeping van de v.i. voor de duur van een jaar en zal worden behandeld op een openbare zitting. Een zittingsdatum is nog niet bekend', meldt het OM dinsdag.

Vrij op voorwaarden

Het Gerechtshof in Amsterdam veroordeelde Van der G. op 18 juli 2003 tot achttien jaar cel voor de moord op Pim Fortuyn op 6 mei 2002. Van der G. werd op 2 mei 2014, na het uitzitten van twee derde van de opgelegde straf van achttien jaar, in vrijheid gesteld met een aantal voorwaarden. 

'Voorwaarde overtreden'

Naast de (standaard) algemene voorwaarde dat hij geen nieuwe strafbare feiten mag plegen tijdens zijn proeftijd geldt ook een aantal bijzondere voorwaarden. Dit zijn een contactverbod met de nabestaanden en een slachtoffer, een mediaverbod en een meldplicht bij en toezicht door de reclassering. Daarnaast moet hij meewerken aan evaluatiegesprekken met het OM. In de visie van het OM heeft Van der G. een van de bijzondere voorwaarden overtreden. Een verdere toelichting op de vordering volgt op de zitting.

Categorie:
Provincie: