zondag, 18. juni 2017 - 18:58 Update: 18-06-2017 19:10

Arrestaties ondanks verbod op demonstreren in Enschede

Arrestaties ondanks verbod op demonstreren in Enschede
Foto: Archief Bert van den Berg
Enschede

Zondag heeft de politie in Enschede 10 arrestaties verricht. 'De verdachten zijn aangehouden voor ondermeer discriminatie, verboden wapenbezit waaronder een vlindermes en boksbeugel, belediging en het niet gehoor geven aan de vordering om te vertrekken. 'Er zijn zo'n 80 mensen teruggestuurd die het afgekondigde demonstratieverbod waarschijnlijk wilden negeren', zo meldt de politie zondag.

'Tevreden'

Gemeente Enschede en politie zijn tevreden over het resultaat van het demonstratie- en manifestatieverbod. De maatregel was effectief; demonstranten zijn afgeschrikt en de stad bleef veilig voor Enschedeërs. 

Fortress Europe, No Nazi`s in Enschede en Enschede Tegen Racisme wilden vandaag demonstreren. Het demonstratieverbod was afgekondigd omdat een fanatiek deel van demonstranten had aangegeven het moment aan te grijpen voor harde confrontaties met elkaar.

Veel politie in centrum

In het centrum van Enschede was daarom vandaag veel politie op de been. Er waren, ondanks het demonstatieverbod, aankondigingen dat groeperingen naar Enschede zouden komen om het verbod te negeren. In de aankondigingen werd opgeroepen tot een `Project X'-feest. In het verleden leverde zo'n oproep grote openbare orde verstoringen op. 

Mogelijke confrontatie 

De beoogde demonstraties hadden in de oorspronkelijke vorm een mogelijke aantrekkingskracht op enkele honderden demonstranten uit binnen- en buitenland. Het was deze fanatieke kern die ondanks het demonstratieverbod toch naar Enschede wilde afreizen. 

Omdat er vooraf verschillende alternatieve routes werden gedeeld om naar de Oude Markt te kunnen komen moest de politie op alles voorbereid zijn. Een sterke en zichtbare aanwezigheid in de stad was een van de aangekondigde maatregelen. 

Veiligheidsrisicogebied

Enschede was aangewezen als zogenaamd veiligheidsrisicogebied, zodat de politie extra bevoegdheden had. Demonstranten zijn zoveel mogelijk opgevangen voordat ze de Enschedese binnenstad bereikten. Er waren digitale borden in de stad en bij de toegangswegen geplaatst waarop stond: 'demonstreren verboden' in het Nederlands en Duits. 

Categorie:
Provincie:
Blik op 112: